Uskoro 8. Kongres SDA: Izetbegovićev protivkandidat za predsjednika stranke bi trebao biti Mehmedović

Na današnjoj redovnoj sjednici Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) glavna tema je bila Prijedlog odluke o sazivanju 8. redovnog Kongresa SDA i imenovanje Odbora za pripremu i organizaciju 8. Kongresa, a na kojem će se birati rukovodstvo stranke.

Delegat SDA u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić kratko je medijima rekao da će se na 8. Kongresu birati predsjednik stranke, a u opticaju su, kako je rekao, dva imena.“Prerano je govoriti o imenima. Za sada su u opticaju dva imena – Izetbegović i Šemsudin Mehmedović koji iz dana u dan pojačava svoju kampanju”, rekao je Softić za N1.

Dodao je da je svaki kongres prilika za reformu stranke, pa očekujem i da će i u kadrovskom i u političkom smislu doći do poboljšanja.”Moramo izvući pouke iz onoga što se događalo”, dodao je Softić, no nije odgovorio na pitanje koga vidi na čelu ove stranke nakon održavanja 8. kongresa.

Njegov kolega iz parlamentarnih klupa Šefik Džaferović ipak je bio direktniji pa je rekao da “SDA ima već dobrog i uspješnog predsjednika”.”SDA ima predsjednika. Moj kandidat i za naredni kongres je Bakir Izetbegović. To je dobar i uspješan predsjednik stranke, i bit će i ubuduće.

Ako bude mjesta u rukovodstvu SDA, tu sam, ako ne bude, neću očajavati, ali nikada neću otići iz SDA. Uvijek ću biti tu, to je jedna velika ideja”, rekao je Džaferović.Osmi Kongres SDA održat će se ove godine, a po mnogima je jedan od najvažnijih s obzirom da se ova stranka po prvi put nakon mnogo godina nije našla ni u državnoj ni u federalnoj vlasti.

klix.ba