More
  spot_img

  Upozorenje sportistima i građanima u BiH: Oprez pri kupovini suplemenata


  Agenciju za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine kontaktirala je WADA – Svjetska antidoping agencija i njena Jedinica za povjerljive informacije u svrhu dostavljanja rezultata studije o prodaji zabranjenih supstanci na crnom internet tržištu (dark webu). 

  Podaci laboratorijskih ispitivanja pokazuju da su proizvodi često pogrešno označeni ili sadrže velika odstupanja u pogledu njihove koncentracije. U 83 posto transakcija provedenih za tu studiju primljeni proizvod i/ili koncentracija nisu bili u skladu s deklaracijom i oglašavanjem na prodajnim mjestima na internetu. Osim toga evidentirane su brojne prevare, promet tzv. kripto valutama i nepozdane isporuke tako kupljenih proizvoda. U strukturi kupaca prednjače sportisti amateri i rekerativci te bodibilderi.

  U sklopu ovog projekta, Jedinica za povjerljive informacije WADA-e I&I pripremila je osam obavještajnih paketa, koji su distribuirani svim relevantnim agencijama za provedbu zakona i antidoping na daljnju istragu.

  – Uime Agencije za antidoping kontrolu BiH pozivam i upozoravam sportiste i građane BiH na dodatni oprez pri kupovini proizvoda dodataka hrani – suplemenata – izjavio je za Fenu Amir Avdagić, predsjednik Istočnoevropske regionalne antidoping organizacije.

  Sve upite u vezi sa suplementima mogu se dostaviti Agenciji za antidoping kontrolu BiH putem emaila. Sve neregularnosti, nezakonitosti i kršenja antidoping pravila možete potpuno anonimno i zaštićeno prijaviti putem naše internet stranice (brzi linkovi, “prijavi doping”), saopćeno je iz Agencije za antidoping kontrolu BiH.

  Upozorenje sportistima i građanima u BiH: Oprez pri kupovini suplemenata
  Upozorenje sportistima i građanima u BiH: Oprez pri kupovini suplemenata

  izvor : crna-hronika.info  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci