Uposlenica KPZ Zenica osumnjičena da je ukrala pola miliona KM iz sindikalne kase

Uposlenica Kazneno-popravnog zavoda Zenica i povjerenica Sindikalne organizacije te ustanove osumnjičena je da je pronevjerila 500.000 KM iz zajedničke kase, saznaje Klix.ba.

Nestao je novac iz zajedničke kase KPZ-a Zenica. Radi se o kasi uposlenika te institucije koji su članovi sindikata.Za pronevjeru novca saznalo se nakon što povjerenica sindikata nije podnijela izvještaj, poslije čega je direktor KPZ-a Redžo Kahrić pozvao svoje pomoćnike, povjerenicu i predsjednika sindikata tražeći da mu se objasni šta se događa.

To je posebno bilo bitno zbog toga što je povjerenica u isto vrijeme i zaposlenica KPZ-a, pa su u opasnosti bili i osuđenički depoziti.Kako nezvanično saznajemo, na optužbe je kratko odgovorila da ima porodičnih problema te da novac jeste koristila zbog čega je došlo do nedostatka u kasi.”

Radi se o uposlenici koja uskoro stiče uslove za penzionisanje, pa nikome od kolega nije jasno zašto se odlučila na taj potez koji je oštetio zajedničku kasu radnika KPZ-a. Uposlenici Kazneno-popravnog zavoda Zenica koji su članovi sindikata u toj kasi štede novac za penziju”, kaže naš izvor.Odmah je naređeno da ona bude razvlaštena iz blagajne KPZ-a te da se oformi komisija koja će provjeriti da li je sve u redu kada je u pitanju zatvorski novac.

Komisija je utvrdila da nema problema, ali budući da su zatvor i sindikat dvije različite pravne osobe, sindikat razvlastio povjerenicu i ona je prošloga petka do 13 sati morala dostaviti izvještaj.Predsjednik sindikata je, kako saznajemo, javio direktoru KPZ-a šta su njegova saznanja, i on je povjerenici odmah oduzeo ključeve od kancelarije te analitičke kartice zajedničke kase prebacio u drugu kasu o čemu je napravio i izvještaj.Navodno se radi o pronevjeri više od 500.000 KM novca koji su uplaćivali članovi sindikata, a nikome nije jasno kako je došlo do zloupotrebe.

Jedan od sinova povjerenice sindikata je novac koristio u kladionicama, a dala je izjavu da će do 1. marta prodati kuću u Banjoj Luci i da će dugovanje na taj način izmiriti.Istraga je, kako saznajemo, već u toku nakon što je policija u petak izuzela dokumentaciju, a do objave ovog teksta nismo dobili odgovor Tužilaštva ZDK koji će javnosti biti prezentiran nakon što ga iz te institucije dostave portalu Klix.ba.

klix.ba

klix.ba