Ukidaju se Granični prijelazi Macelj i Bregana ali nek se kriminalci ne raduju

Kako kaže načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Josip Bukvić, mogućnost da se pod određenih uvjetima određenim odlukama nadležnih tijela EU može u određenim situacijama ponovo uspostaviti granična kontrola

Ulaskom Hrvatske u schengenski prostor 1. januara, ukinut će se granični prijelazi na granicama sa susjednim državama članicama Europske unije. A to su granice Hrvatske prema Sloveniji i Mađarskoj.

Od 6500 hrvatskim graničnih policajaca, njih oko tisuću je upravo na tim granicama. Na GP Macelj, primjerice, oko sedamdeset službenika bit će raspoređeno na druge poslove.

Nešto će ostati uz granicu, nešto će ići u krim-policiju, nešto u temeljnu policiju, sve ovisi o zvanju i stručnoj spremi i adekvatnim željama – rekao je za HRT Damjan Vešligaj, načelnik Postaje granične policije Macelj.

Nakon šest godina na Maclju, za novi posao priprema se Jelena Ugrešić. Ona čeka odgovor na anketu koja je provedena među službenicima u kojoj su se izjasnili o svojim željama.

Ja sam popunila Postaju prometne policije, to mi je želja raditi i tu se vidim u daljnjoj budućnosti – navela je policijska službenica. Veći dio postojeće infrastrukture na prijelazu neće se uklanjati zbog tog što, kako kaže načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Josip Bukvić, mogućnost da se pod određenih uvjetima određenim odlukama nadležnih tijela EU može u određenim situacijama ponovo uspostaviti granična kontrola. Načelnik Vešligaj osvrnuo se na kontrole koje će se provoditi kako, primjerice, kriminalci ne bi mogli jednostavno proći, navodi Večernji list.

Neće biti kriminalci sretni

Kontrolirat će se, ali ne na samom graničnom prijelazu već po dubini, kroz tzv. kompenzacijske mjere, isto će se obavljati kontrola, tako da neće biti kriminalci sigurni – istaknuo je.

Ukidaju se Granični prijelazi Macelj i Bregana ali nek se kriminalci ne raduju
Ukidaju se Granični prijelazi Macelj i Bregana ali nek se kriminalci ne raduju

izvor : gpmaljevac.com