More
  spot_img

  Učitelji i nastavnici traže povratak svih učenika u školske klupe

  Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo je u protekla tri dana u svim osnovnim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo proveo anketiranje u kojem su se prosvjetni radnici imali priliku izjasniti za jedan od tri modela izvođenja nastave od 01. novembra 2020. godine: a) kombinovana nastava, b) u školi (svi učenici) ili c) on line (svi učenici), saopćeno je iz ovog sindikata.

  Ispitanicima je naglašeno da se anketa bazira na potrebama obrazovanja i da su u fokusu izjašnjavanja ciljevi i sve ono što je neophodno da se postigne pravično i kvalitetno obrazovanje u novonastalim okolnostima. Počevši od konstatacije da nastavu u prethodnih šest nastavnih sedmica realiziramo po kombinovanom modelu te da ulazimo u fazu u kojoj će biti nemoguće nastaviti raditi po tom modelu, a da nećemo imati velike posljedice po pitanju kvaliteta nastave, te da su najveći resurs u obrazovanju upravo ljudi koji rade u obrazovanju, zaključili smo da je neophodno čuti njihovo mišljenje i prezentirati ga javnosti.

  Rezultati ankete

  Prosvjetni radnici su od marta do juna ove godine bili oni koji su se snašli, prilagodili i žrtvovali kako školska 2019/2020. godina ne bila dovedena u pitanje zbog lock downa uzrokovanog pandemijom. Prosvjetni radnici u KS su ponovo zbog općeg dobra, digniteta svoje profesije i svih prioriteta, prije svega života i zdravlja i učenika i samih njih, uradili i rade sve da obrazovni sistem funkcioniše i u školskoj 2020/2021. godini bez obzira na poteškoće koje svakodnevno imaju u svom radu.

  – Podaci iz ankete pokazuju sljedeće:

  1. 62,5 posto prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo se izjasnilo da sve učenike od 01. novembra 2020. godine treba vratiti u školske klupe. Taj podatak potvrđuje našu prethodnu konstataciju da računari ne mogu zamjeniti živu riječ i socijalnu interakciju.

  2. samo 21 posto prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo smatra da treba nastaviti sa kombinovanom modelom nastave. Taj mali procenat potvrđuje naše konstatacije i informacije iz prethodnog perioda koje smo dobijali iz škola da učitelji/nastavnici i ostali radnici u školama rade dodatne poslove, da su radnici preopterećeni dodatnim obavezama, posebno onim koji su direktno povezani sa zdravstvenim i epidemiološkim mjerama. Restrikcije i kombinovana nastava će definitivno dovesti do pada kvaliteta obrazovanja, posebno u segmentu pravičnosti u odnosu na sve učenike.

  3. podatak da samo 16,5 posto prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo smatra da od 01. novembra 2020. godine nastava za sve učenike treba biti on line, jasno nam pokazuje da je taj model najlošiji za učenike ali i za njihove učitelje posebno ako imamo u vidu da nam iskustvo iz prethodnog perioda govori da učenici nemaju adekvatne uslove za taj vid nastave, navedeno je u saopćenju Sindikata.

  Sindikat traži milione

  Sindikat će u narednom periodu tražiti osiguranje boljih i adekvatnih uslova za rad, ne samo radnika, već i učenika. Imperativ Sindikata će i dalje biti zdravlje i sigurnost radnika i učenika u školama, ali o kvaliteti obrazovanja će se morati i govoriti i poduzeti sve što treba. Ono što ćemo tražiti su: dodatna višemilionska ulaganja u materijalnu opremljenost škola, nastavnika i njihovih učenika, poboljšanje kompetencija nastavnika, plaćanje dodatnih poslova/valorizaciju poslova koji su svim radnicima u školama nametnuti kroz kombinovani model nastave i izmjene i dopune zakonskih i podzakonskih propisa.

  Glas prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo će se čuti, a anketa je samo jedan u nizu koraka ka zaštiti prava prosvjetnih radnika, kvalitete obrazovanja i zaštite prava učenika na pravično i kvalitetno obrazovanje. 

  oslobodjenje

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci