fbpx
More

  U zeničkom zatvoru otvorena šivaonica u kojoj će raditi stotinu zatvorenika

  Zatvorenici Kazneno-popravnog zavoda Zenica dobili su novu šivaonu vrijednosti više 167.573 KM koju je finansirala turska razvojna agencija TIKA čime se otvorilo zaposlenje za 100 osuđenika.

  Prvi kontakti sa turskom razvojnom agencijom TIKA ostvareni su početkom decembra 2020. godine, a nakon više susreta i nekoliko predloženih projekata, dogovorena je realizacija projekta Šivaone vrijednosti 167.573 KM.

  U toku mjeseca jula počela je montaža mašina u krugu novog paviljona koji je nedavno otvoren, a Šivaona je opremljena sa 60 mašina koje su potrebne za krojenje odnosno šivenje uniformi, posteljina, odijela, higijenski maski i svega ostalog.

  Direktor Kazneno-popravnog zavoda u Zenici Redžo Kahrić je kazao da je ovo doprinos procesu resocijalizacije osuđenih osoba u izvršenju kazne zatvora u ovom zavodu.

  – Ovim projektom uprava je u mogućnosti da zaposli veći broj osuđenih osoba koje žele da su radno angažovane, a prednost ovog projekta je ta što se nalazi u krugu zavoda i tako su u mogućnosti da se zaposle osuđene osobe koje služe dugogodišnju kaznu zatvora – kazao je Kahrić.

  Dodao je da se značaj ovog projekta ogleda i u tome da će se povećati broj radno angažovanih osuđenika koji imaju mogućnost sticanja novčanih sredstava kojima mogu poboljšati uslove života za vrijeme izdržavanja kazne, a samim tim osigurati i novčana sredstva za pomoć svojih porodica, da steknu znanje i iskustvo u struci, što će im omogućiti socijalno uređen život nakon izdržavanja kazne.

  – Ovim projektom stekli su se tehnički i materijalni uslovi za proizvodnju širokog šivačkog asortimana kao što su odijela za osuđene osobe, uniforme za zatvorsko policiju-stražu, zaštitne maske, posteljine i drugi proizvodi bitni za zavod. Također, ovim projektom zavod ima mogućnost šivenja i za druge institucije u BiH – dodao je Kahrić.

  ZENIT.BA

  Istaknuto

  Tešanj Connected – brže i lakše do posla sa nama

  Uz najnoviju platformu do lakšeg i bržeg zapošljavanja, Tešanj Connected! Šta je Tešanj Connected?

  Najnovije vijesti

  Ova opština je “ekonomski tigar”: Nezaposlenost smanjili za 31 posto za jednu godinu

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); U opštini Derventa je na kraju septembra ove...

  Nove cijene goriva u BiH!

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Cijene goriva u Bosni i Hercegovini konačno su u...

  Hamdija oštetio ‘NLB leasing’ za više od 600.000 KM – dobio dvije godine uslovno

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Sud Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je...

  Pronađeno tijelo i drugog turskog radnika u mjestu Hanovi

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Danas je na lokalitu Hanovi u rijeci Bosni pronađeno...

  Slične vijesti