U ŽELJEZNOM POLJU MEDVJED NAPAO ČOBANINA I STADO OVACA

Iznenada, tokom noći, mladi medvjed utrčao je u stado ovaca i napao Sinana Čizmića – Dalu u Dubravama kod Željeznog Polja. U kratkotrajnom divljanju medvjeda, povrijeđen je Čizmić i nekoliko ovaca iz stada. Ubrzo nakon toga, u samoodbrani, uplašeni Čizmić je uspio da ustrijeli medvjeda. Obavjestili smo nadležno ministarstvo o događaju i preduzeli sve zakonske […]

Iznenada, tokom noći, mladi medvjed utrčao je u stado ovaca i napao Sinana Čizmića – Dalu u Dubravama kod Željeznog Polja. U kratkotrajnom divljanju medvjeda, povrijeđen je Čizmić i nekoliko ovaca iz stada.

U ŽELJEZNOM POLJU MEDVJED NAPAO ČOBANINA I STADO OVACA
U ŽELJEZNOM POLJU MEDVJED NAPAO ČOBANINA I STADO OVACA

Ubrzo nakon toga, u samoodbrani, uplašeni Čizmić je uspio da ustrijeli medvjeda.
Obavjestili smo nadležno ministarstvo o događaju i preduzeli sve zakonske radnje jer ipak se radi o zaštićenoj vrsti medvjeda. Srećom, ozbiljnijih posljedica nema, a lakše povrijeđeni čovjek je na vrijeme zbrinut u žepačkom Domu zdravlja” – kaže Almir Mandžuka, predsjednik Lovačkog društva “Orlovik” Žepče.

Mandžuka kaže da od svega ne treba praviti dramu ali preporučuje gljivarima da sa oprezom ulaze u šumu i da su medvjedi najopasniji kada su u društvu mladunaca.

Učinit će sve da zaštite mlade medvjede. Ako se čovjek nađe u njihovoj blizini, to mogu protumačiti kao napad i onda može da dođe do vrlo opasne situacije u kojoj nenaoružan čovjek nema nikakve šanse da preživi – tvrdi Mandžuka.

Sinoćnji događaj jedan je od rjeđih slučajeva napada medvjeda na čovjeka, a po fotografijama se vidi da se radi o mlađem medvjedu, ne starijem od dvije godine.

CHI