U Švicarskoj je zabranjeno da se pušta voda u WC-u nakon 22 sata

Švicarska se s razlogom smatra jednom od najuređenijih i najuspješnijih zemalja Evrope i svijeta. Tome mogu zahvaliti strogim zakonima i po malo čudnim pravilima koje praktikuju stanovnici ove zemlje.

Niko ne može da vas spriječi da iskoristite toalet usred noći. Međutim, nakon obavljanja nužde zabranjeno je da pustite vodu u toaletu. Upravo je to slučaj ako živite u iznajmljenom stanu s tankim zidovima u Švajcarskoj.

U većini pravilnika za stanare u stambenim zgradama u Švajcarskoj stoji da se treba poštovati kućni red i da se komšije ne smiju uznemiravati u periodu od 22 sata uveče do 7 sati ujutro.

Kućni red zavisi od zgrade do zgrade, a popis zabranjenih aktivnosti varira zavisno od debljine zidova u objektu, broju stanova i profilu stanara.

Na popisu zabranjenih aktivnosti mogu se naći mnogobrojne bučne aktivnosti kao što su građevinski radovi, slavlja, sviranje instrumenta ili usisavanje.

Ako živite u zgradi s tankim zidovima, to može biti i puštanje vode u toaletu.Na internetu kruže priče kako je to pravilo o zabrani puštanja vode u toaletu nakon 22 sata urbani mit koji nema mnogo veze sa stvarnošću, a pogotovo ako živite u stanu s više ljudi.”

Kad živite u stanu s više ljudi, morate da pustite vodu u toaletu, inače smrdi toliko da čak i muhe počnu da kašlju”, našalila se jedna od korisnica na servisu za postavljanje pitanja Quora, koja živi u iznajmljenom stanu u Švajcarskoj te se nadovezala:

“U mojoj zgradi nije dopušteno da se muzika sluša glasno nakon 21 sat, razgovara na telefon osim u hitnim situacijama, proizvodi bilo kakva buka, pustiti pas da glasno laje, uključi mašina za veš i slično. Ali pustiti vodu u toaletu je nužnost.”

Popis zabranjenih aktivnosti u stambenoj zgradi obično je naveden u ugovorima o iznajmljivanju stana, a stanari su dužni da ih potpišu i slože se s njima prije nego što se usele. Na taj način niko se ne prisiljava da radi nešto s čime nije prethodno upoznat.

klix.ba