fbpx
More

  U SLOVENIJI PREVARENI GRAĐEVINSKI RADNICI IZ BIH

  Više od 400 građevinskih radnika, najveći broj njih iz BiH, ali dio i iz Srbije i Sjeverne Makedonije, koji su bili zaposleni u Sloveniji, prevareno je za najmanje 2,1 milion eura.

  Kako je potvrđeno za Nezavisne novine iz Policijske uprave Celje, jučer je slovenska policija podnijela kaznenu prijavu protiv trojice državljana Slovenije za koje se sumnja da su prevarili 432 građevinska radnika, među kojima prednjače radnici iz BiH, za najmanje 2,1 milijun eura. U Policijskoj upravi Celje su naveli da je Kriminalistička policija Celje krajem svibnja završila dugotrajnu istragu u vezi sa sistematskim kršenjem osnovnih prava radnika.

  Istragom je otkriveno da su poslodavci iz Slovenije, u razdoblju od ljeta 2011. do ljeta 2019. godine, unajmljivali radnike iz BiH, Srbije i Sjeverne Makedonije, a kasnije bi ih, nakon nekog vremena, ponovno zaposlili u novim fiktivnim” firmama.

  Kako su naveli u Policijskoj upravi Celje, ova tri osumnjičena fiktivna direktora su upravljala sa 22 firme u razdoblju od devet godina. “Radnicima namjerno nisu isplaćivali zarade”, rekli su u Policijskoj upravi Celje.

  Dodali su kako radnicima nisu bili plaćeni ni doprinosi za socijalno osiguranje, poput zdravstvenog i penziono osiguranja. Istaknuli su da ovi poslodavci nisu plaćali ni porez, a ni otpremnine, te da će zbog svega navedenog odgovarati za 19 kaznenih djela kršenja zakona o radnicima. Iako se brojni državljani BiH svake godine odlučuju da posao potraže u Sloveniji, ova prevara nije izoliran slučaj i prevare bh. radnika u ovoj zemlji su se i ranije događale.

  Prije dvije godine slovenski mediji su izvještavali o slučaju šestorice radnika iz BiH kojima je bio obećan rad u Sloveniji za satnicu od pet eura, ali su na kraju radili 12 sati dnevno za minimalne plaće.

  Naime, da stvar bude gora, radnici su dan nakon dolaska u Sloveniju bili primorani nastaviti rad na građevini u Francuskoj, za što nisu bili plaćeni, na kraju su ostali i bez prijava, a na kraju i bez posla.

  hayat

  Istaknuto

  Tešanj Connected – brže i lakše do posla sa nama

  Uz najnoviju platformu do lakšeg i bržeg zapošljavanja, Tešanj Connected! Šta je Tešanj Connected?

  Najnovije vijesti

  Beker: Đoković crpi energiju iz “svetog brda” u Visokom

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Nema sumnje da mu energija, za koju on kaže...

  Slovenija sutra proglašava kraj epidemije

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); U Sloveniji su u posljednja 24 sata zabilježene samo...

  BiH 13. na svijetu po naružanosti građana

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Prema količini oružja koje posjeduju građani u odnosu na...

  Nakon više od 60 godina počinje rekonstrukcija tramvajske pruge na dionici Marijin Dvor – Ilidža

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta potpisao je danas...

  Slične vijesti