More
  spot_img

  U samoizolaciju idu i građani BiH koji su uplatili turističke aranžmane u Hrvatskoj

  Svi oni koji imaju uplaćene turističke aranžmane u Hrvatskoj, a dolaze iz BiH, Srbije, sa područja Kosova i iz Sjeverne Makedonije, morat će u 14-dnevnu samoizolaciju, izjavio je Mladen Bužančić, voditelj Službe za državne granice PU splitsko-dalmatinske.

  Vlasti Hrvatske danas su promijenile odluku koja se odnosi na prelazak građana iz Bosne i Hercegovine, odnosno svih onih koji dolaze iz BiH te se novom naredbom traži odlazak u samoizolaciju od 14 dana.

  Međutim, još se čeka zvanično saopćenje MUP-a RH u tome šta sve ova odluka konkretno podrazumijeva.

  “U novoj odluci Stožera civilne zaštite mijenja se režim ulaska osoba iz područja četiriju država. To su Bosna i Hercegovina, Republika Srbija, Kosovo i Sjeverna Makedonija. To znači da od 25. juna sve osobe koje dolaze iz područja tih država, nakon što uđu u Republiku Hrvatsku – morat će biti podvrgnute 14-dnevnoj samoizolaciji”, kazao je Bužančić za HRT.

  Izuzeci su, kaže, one osobe koje putuju zbog neodgodivih ličnih razloga, osobe koje su prekogranični radnici, putnici koji su u tranzitu.

  “Ovdje kada govorimo o tranzitu, govorimo o putnicima u tranzitu kroz ove četiri zemlje, ali i putnicima koji su u tranzitu kroz Republiku Hrvatsku, dodao je Bužančić.

  Naglasio je kako ovo nije zatvaranje granica prema tim zemljama, već je to promjena režima.

  “Ovo je u neku ruku odvraćanje od onih nepotrebnih putovanja svih onih koji idu u BiH. Ovo mijenja režim ulaska, ali jednostavno sve se ovo radi u interesu javnog i zdravlja sviju nas”, kazao je on.

  Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu, rekao je u večerašnjoj HRT-ovoj emisiji “Tema dana”, odgovarajući na pitanje ima li gužvi na granici s BiH, da je donekle pojačan promet na GP Stara Gradiška, ali ne bitno da bi se moglo reći da je riječ o nekom velikom ulasku bh. državljana u Hrvatsku prije stupanja mjera na snagu.

  Upitan je što ako oni koji su u tranzitu odluče posjetiti nekoga, odu u restoran ili kupovinu.

  Ničeno je objasnio da putnici mogu tranzitirati i kroz ove zemlje koje su danas stavljene na listu.

  “Dakle, putnici, primjerice, iz Mađarske koji putuju na more mogu putovati preko BiH i oni su u tranzitu, to se ne računa kao da su bili na području BiH i da bi time bili u nekakvoj samoizolaciji”, napomenuo je Ničeno.

  klix

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci