U Mostaru se izlila rijeka Radobolja, poplavio dio Starog grada

Uslijed obilnih padavina na području Mostar se iz korita se izlila rijeka Radobolja. Poplavio je dio ulica u staroj gradskoj jezgri, a voda je ulazila i u pojedine podrumske objekate.

Do izlijevanja mostarske rijeke Radobolja je došlo u blizini hotela “Ruža”, pa je u ulicama Rade Bitange i Onešćukovoj onemogućeno kretanje.

Ekipa Civilne zaštite Mostar detektirala je problem u klapni koja je uslijed snage vode izbačena iz svog ležišta i propušta veću količinu vode koja se potom izlijeva na ulice.

Glasnogovornik Civilne zaštite HNK Pero Pavlović za Klix.ba kaže da je na širem području Mostara je bilo ozbiljnih poteškoća uslijed porasta vodostaja zbog čega su djelovali pripadnici Civilne zaštite i vatrogasne jedinice.

Izlila rijeka Radobolja, te je voda ušla u pojedine objekte, a kako doznajemo iz vatrogasne jedinice Mostar posebno je bilo alarmantno u naselju Luka gdje su ispumpavali vodu iz podruma stambenog objekta.

Međutim kako Pavlović kaže prema prvim informacijama nema velikih materijalnih šteta.

“Stanje se normalizira u velikoj mjeri, jer je evidentno količina vode koja pada smanjena”, kazao je Pavlović te dodao da su sve nadležne službe i dalje u pripravnosti.

Stanje je bilo ozbiljnije na širem području Mostara, Glavatičeva, Spiljana i središtu Konjica, te su povećani vodostaji rijeke Neretve, Bune i Trebižata.

Prema posljednjim podacima Civilne zaštite HNK vodostaj Neretve u Glavatičevu je 226 centimetara, dok je 160 centimetara označeno za redovna odbranu od poplava.

Vodostaj Trebižata u Humcu je nivo od 280 centimetara na kojem je potrebna odbrana od poplava nadmašio za više od pola metra i dosegao novo od 337 centimetara.

Rijeka Buna na istoimenom mjestu je gdje je nivo od 265 centimetara za odbranu od poplava na nivou do 298 centimetara.