U Luksoru otkrivena nova grobnica: Vjerovatno kraljeve supruge iz 18. dinastije

Nova grobnica, vjerovatno kraljeve supruge iz 18. dinastije kojoj su pripadali faraoni Akhenaton i Tutankamon prije 3500 godina, pronađena je u Luksoru, objavile su egipatske vlasti. 

Kraljevsku grobnicu otkrili su egipatski i britanski naučnici na zapadnoj obali Nila gdje se nalaze slavne doline kraljeva, a iskapanja se nastavljaju, rekao je arheolog Mostafa Vaziri (Waziri), glavni tajnik Vrhovnog vijeća za egipatske starine. 

Već “prvi elementi otkriveni u unutrašnjosti grobnice upućuju na to da datira iz 18. dinastije”, a smatra se da je ona bila vrhunac i najnaprednije razdoblje starog Egipta, rekao je Vaziri.

Piers Litherland sa Sveučilišta Cambridge, voditelj ekipe britanskih znanstvenika u toj misiji, smatra da je novopronađena grobnica sagrađena za “kraljevu suprugu ili princezu”.

Unutrašnjost grobnice u lošem stanju

Unutrašnjost ove grobnice u lošem je stanju, kako kaže egipatski arheolog Mohsen Kamel razlog je jer su brojni dijelovi i natpisi uništeni poplavama koje su podzemne prostorije ispunile naslagama pijeska i vapnenca.

Egipat je zadnjih mjeseci predstavio više velikih otkrića posebno na nekropoli Sakkara južno od Kaira. 

Zemlja od 104 miliona stanovnika u teškoj je ekonomskoj krizi i računa da će upravo nova arheološka otkrića pomoći obnovi turizma, važne turističke djelatnosti koja je pretrpjela težak udarac zbog pandemije covida-19.

Otvaranje “Velikog egipatskog muzeja”

Taj sektor koji zapošljava dva milijuna ljudi i proizvodi više od 10 posto BDP-a zapravo se nije oporavio od Arapskog proljeća 2011. 

Kairo već mjesecima obećava otvaranje “Velikog egipatskog muzeja” u Gizehu, no datum inauguracije još nije obznanjen.

Mnogi su predviđali da će se to dogoditi 2022., o 200. godišnjici otkrića kamena iz Rosette, zahvaljujući kojem je Jean-François Champollion dešifrirao pismo antičkog Egipta, i stogodišnjici otkrića grobnice faraona-dječaka Tutankamona.

# ARHEOLOGIJA

# EGIPAT