Četvrtak, 30 lipnja, 2022
More
  spot_img

  U BiH uskoro stiže plin iz Hrvatske

  Nacionalni operateri gasnih transportnih sistema Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, BH-Gas d.o.o. Sarajevo i Plinacro d.o.o. Zagreb, potpisali su novi Memorandum o razumijevanju i saradnji u trajanju od tri godine.

  Dugogodišnja uspješna saradnja dvije kompanije obuhvata zajedničke aktivnosti na pripremi i realizaciji projekata povezivanja gasnih transportnih sistema susjednih zemalja, a navedenim memorandumom obuhvaćena su tri projekta:

  • Južna interkonekcija: pravac Zagvozd – Imotski – Posušje – Novi Travnik s odvojkom za Mostar
  • Sjeverna interkonekcija: pravac Slobodnica – Brod – Zenica
  • Zapadna interkonekcija: pravac Lička Jesenica – Rakovica – Tržac – Bosanska Krupa s odvojcima za Bihać i Veliku Kladušu

  Osnovni ciljevi interkonekcijskih projekata između Bosne i Hercegovine i Hrvatske su diversifikacija pravaca i izvora snabdijevanja prirodnim gasom Bosne i Hercegovine i to preko LNG terminala na otoku Krku te budućeg Jonsko – jadranskog gasovoda koji će dobavljati gas iz Kaspijske regije. 

  Osim toga, važan je i pristup evropskom gasnom tržištu kroz postojeći sistem Hrvatske preko Slovenije i Mađarske, te u isto vrijeme povećanje broja interkonekcija i tranzita prirodnoga gasa kroz Republiku Hrvatsku sa stvaranjem preduslova da Bosna i Hercegovina u budućnosti isto tako postane tranzitna zemlja (konekcija sjever-jug).

  Od navedenih interkonekcijskih projekata trenutno je najzreliji projekat gasovoda Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Hrvatska koji je podržan od strane oba doma Parlamenta Federacije BiH, a Vlada Federacije BiH je isti proglasila projektom od strateškog značaja za Federaciju BiH.

  Po pitanju aktuelnog statusa Južne interkonekcije, za BiH stranu projekta je u toku izrada Idejnog projekta, FS i Studije uticaja na okolinu i društvo, a za hrvatsku stranu za projekat su vec obezbijeđene okolinska i lokacijska dozvola za dio trase do primopredajne stanice Imotski, dok je za preostali dio trase u dužini cca 2 km do granice BiH trenutno u pripremi dokumentacija potrebna za ishođenje lokacijske dozvole.

  Puštanje u pogon je planirano za 2024. godinu.

  BH-Gas i Plinacro sve gore navedene projekte promoviraju usaglašeno pred EU i međunarodnim finansijskim institucijama kako bi se i u realizaciji gore datih projekata pratila dinamika koja znači istovremenost u realizaciji istih.

  Poštujući propisane mjere kriznih stožera obiju država vezane uz pandemiju COVID-19, predstavnici Plinacra i BH-Gasa Memorandum su potpisali odvojeno, a zvanični susret kompanija će se održati nakon ukidanja mjera uzrokovanih pandemijom COVID -19.

  biznisinfo

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci