More
  spot_img

  U BiH u posljednja 24 sata potvrđeno 60 novozaraženih koronavirusom

  Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12 sati) u Federaciji BiH testirano je 569 uzoraka, od kojih je 38 pozitivnih na COVID-19. U entitetu Republika Srpska u istom periodu potvrđeno je 22 novozaraženih.

  Novi slučajevi u Federaciji BiH registrirani su u Zeničko-dobojskom (5), Unsko-sanskom (17), Tuzlanskom (8) i Kantonu Sarajevo (8).

  U Federaciji BiH do sada je testiran 42.821 uzorak, a COVID-19 je potvrđen kod 1.265 osoba. Zaključno s današnjim danom oporavljeno je 980 pacijenata. Trenutno je aktivno 245 slučajeva oboljelih od COVID-19, a do sada je zabilježeno ukupno 40 smrtnih slučajeva.

  U posljednja 24 sata u RS-u je zaraza koronavirusom potvrđena kod 22 osobe. Prema mjestu prebivališta pet osoba je iz Zvornika, četiri iz Bosanske Кostajnice, tri iz Teslića, po dvoje iz Banje Luke, Čelinca i Ugljevika i po jedno iz Vukosavlja, Prijedora, Trebinja i Foče.

  “Epidemiološka situacija usložnjava se povećanjem broja novih žarišta i posljednji podaci s terena pokazuju nam da je virus još uvijek aktivan. Veoma je važno da se u ovom momentu i vremenu koje je pred nama svi odgovorno ponašamo i da jedni druge podstičemo na odgovorno ponašanje. U ovom momentu je neophodno i od ključne važnosti da se svi posvetimo provođenju mjera lične zaštite i da se poslodavci pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima kako bismo spriječili širenje virusa i porast broja oboljelih”, poručuju iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva podsjećajući na osnovne mjere prevencije:

  Držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora te izbjegavanje većih okupljanja jednostavne su mjere kojima možemo postići mnogo na sprečavanju širenja virusa.

  Klix.ba/zenicainfo.ba

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci