More
  spot_img

  U Banjoj Luci održana vježba policije RS-a, predstavljeno i novo oklopno vozilo “Vihor”


  Pokaznom vježbom i predstavljanjem novog prototipa oklopnog vozila Vihor u Banjoj Luci je obilježena 30. godišnjica od osnivanja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

  Današnji program povodom tri decenije od osnivanja Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a počeo je služenjem parastosa i polaganjem vijenaca, a nastavljen je u Centru za obuku u Zalužanima gdje je održana smotra, pokazna vježba Specijalne antiterorističke jedinice i Žandamerije s helikopterima te prezentacija multifunkcionalnog vozila Vihor koji je proizvod kompanije Tehnički remont Bratunac.

  Današnjoj svečanosti u Centru za obuku MUP-a RS prisustvovali su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, predstavnici Vlade RS-a, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i drugi.

  Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač obratio se prisutnima te svima čestitao Dan policije.

  “Ne možemo zaboraviti na one koji su svoje živote dali za Republiku Srpsku koji su se sa svima nama borili za svoj narod i zemlju, za ono što danas imamo. Danas je MUP organizovana snaga. Nakon ratnog i poratnog vremena, reformi, pokušaja da nam oduzmu nadležnosti i da ne postoji MUP RS-a, nakon 30 godina ovdje stojimo i vjerujem da ćemo proslaviti i značajnije jubileje. To znači da će postojati Republika Srpska”, izjavio je Lukač te dodao da su svjesni značaja MUP-a.

  Dodao je da je za osam godina odškolovano 2.000 mladih policajaca.

  “Danas je MUP velika snaga bez obzira što postoje oni koji hoće da nas ubijaju i da nas nema. Mi čvrsto stojimo, i dalje ćemo čuvati naše građane i svi u Republici Srpskoj se mogu osjećati sigurno.”

  Premijer RS-a Radovan Višković je poručio da je ovo veliki dan za srpski narod u BiH.

  “Vlada RS-a i do sada je bila podrška da se modernizacijom prilagodimo bezbjedonosnim izazovima s kojima se suočavamo. U samo nekoliko godina uložili smo 137 miliona KM u opremu naše policije”, izjavio je Višković te dodao da moraju ulagati u policiju jer nemaju svoju vojsku.

  U Banjoj Luci održana vježba policije RS-a, predstavljeno i novo oklopno vozilo "Vihor"
  U Banjoj Luci održana vježba policije RS-a, predstavljeno i novo oklopno vozilo "Vihor"

  Dodik je u obraćanju okupljenima u Zakužanima izjavio da je RS institucija sa prostorom i narodom te da ima sva obilježja “državne organizacije”.

  “Republika Srpska je pokazala da može sačuvati policiju u veoma nestabilnim vremenima. Ponosan sam što vidim vas, pripadnike MUP-a RS-a, ali i ljude koji su sa mnom radili na razvoju Republike Srpske. Šta nam god rekli, RS sa institucijama i prostorom, narodom koji želi ovu republiku, ima sva obilježja državne organizacija koja se za sada još uvijek nalazi u BiH koja pokazuje svoju krhkost da riješi probleme 25 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Traže politike koje su usmjerene protiv nas, nećemo sami sebe ukinuti i prirodno je da u autonomiji tražimo više”, kazao je Dodik te dodao:

  “BiH je za nas moranje, opstaje jer međunarodni unutarizam pokušava silom zadržati nešto što je nespojivo. Ni muslimanima, ni Hrvatima ni Srbima ovo ne odgovara. Ovakva BiH se mora resetovati na zadovoljstvo svih koji u njoj žive. Ako ne, neminovno je očekivati da se put BiH završava”, rekao je u svom maniru član Predsjedništva BiH.

  Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović u obraćanju prisutnima je kazala da je 30 godina veliki jubilej.

  “Ovo je važan dan za svakog našeg građanina u slobodi koji su se borili rame uz rame za slobodu i obranili granice RS-a … Ovaj dan znači dodatna ulaganja i posvećenost za dobrobit Republike”, izjavila je Cvijanović.

  Na poligonu su predstavljena sredstva kojim raspolaže MUP RS-a, helikopterski servis i helikopteri te Despot i novo oklopno vozilo Vihor.

  Vihor je novi proizvod kompanije TRB koji je po dimenzijama manji od ranijeg oklopnog vozila Despot kojeg koristi MUP RS, a i Vihor je napravljen u saradnji sa SAJ-om.

  Vozilo je teško ispod šest tona, ima balističku i protivminsku zaštitu kao i Despot, ali je, za razliku od njega, duplo lakše, zadržavajući sve balističke karakteristike i namijenjen je za pet osoba.

  Nakon prezentacije prisutni su obišli novu zgradu za smještaj polaznika Centra za obuku koja je u izgradnji, a potom su SAJ i Žandarmerija odradili su pokaznu vježbu s oklopnim vozilima i helikopterom te je po završetku vježbe u restoranu nastavljeno druženje.

  izvor : klix.ba

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci