U Banjoj Luci danas konstitutivna sjednica Narodne skupštine RS

Predstavnici parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini RS jučer su za danas zakazali konstitutivnu sjednicu novog, jedanaestog saziva, s početkom u 12 sati.

Predstavnici SNSD, SDS, PDP, SP, DEMOS, US, Za pravdu i red, DNS, NPS, SPS i Pokreta za državu u NSRS odlučili su da, u skladu s Poslovnikom Narodne skupštine, prvom sjednicom, do izbora novog predsjednika, predsjedava najstariji narodna poslanica Nataša Radulović, uz pomoć generalnog sekretara Narodne skupštine Nebojše Zgonjanina i tri najmlađa narodna poslanika iz tri političke partije s najvećim brojem mandata Anje Ljubojević, Aleksandra Trninića i Nebojše Drinića.

Na sastanku je usvojen prijedlog dnevnog reda sjednice na kojem je konstituiranje radnog predsjedništva, izbor Komisije za izbor i imenovanje, razmatranje i usvajanje izvještaja Komisije za izbor i imenovanje o mandatima narodnih poslanika, polaganje svečane zakletve narodnih poslanika te izbor predsjednika NSRS.

Također je predviđeno i razmatranje Prijedloga odluke o broju potpredsjednikā NSRS, izbor potpredsjednika NSRS, imenovanje generalnog sekretara i zamjenika generalnog sekretara.Predloženi dnevni red predviđa i polaganje svečane zakletve člana Predsjedništva BiH iz RS, polaganje svečane zakletve predsjednika i potpredsjednikā RS, kao i pokretanje inicijative za izbor delegata iz ovog entiteta u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i pokretanje inicijative za izbor delegata u Vijeće naroda RS.

Na sastanku je usvojen prijedlog odluke po kojoj bi Narodna skupština u jedanaestom sazivu trebalo da ima četiri potpredsjednika.

Također, usvojen je prijedlog zaključka o pokretanju inicijative za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i prijedlog zaključka o pokretanju inicijative za izbor delegata u Vijeće Naroda RS.Utvrđen je broj mjesta u radnim tijelima koja pripadaju pojedinim poslaničkim klubovima, odnosno poslaničkim grupama – saopćeno je iz NSRS

Avaz.ba