fbpx
More

  Tvorac “zlatne groznice” u Varešu ulazi u novi milionski projekat u BiH

  Bosna i Hercegovina u rudarskoj industriji od jučer ima firmu koja je listirana na Australijskoj berzi.

  Kompanija LYKOS Balkan Metals d.o.o. sa sjedištem u Bijeljini je podružnica australijske firme LYKOS Metals Limited koja je jučer prisutna na berzi ASX (Australian Securities Exchange).

  LYKOS Metals Limited putem LYKOS Balkan Metals d.o.o. Bijeljina planira da investira u geološka istraživanja bazičnih i plemenitih metala na tri lokacije u BiH, na teritoriji Republike Srpske.

  Izlaskom na ASX, LYKOS je obezbijedio 12 miliona australijskih dolara, koji su namijenjeni za projekte u BiH. Istraživanja će se sprovoditi u opštinama Petrovo, Mrkonjić Grad, kao i dijelom Jezero i Šipovo, te u opštini Čajniče.

  Istraživački poduhvat LYKOS-a koji bi trebalo da donese ekonomiji cijele BiH značajan podsticaj, bazirat će se na istraživanju ekonomski isplativih rezervi ruda olova, cinka i bakra u cilju otvaranja ekološki održivih rudnika.

  Osnivač i idejni tvorac LYKOS Metals Limited, kao i direktor LYKOS Balkan Metals je gospodin Miloš Bošnjaković, koji je i suosnivač i donedavno član menadžmenta Adriatic Metals Plc, firme koja drži projekat Vareš u Federaciji BiH.

  – Danas je veliki dan za mene i moj tim. Hvala svima koji su pomogli da napravimo ovaj prvi važan korak. Formirali smo vrlo stručan tim internacionalnih eksperata iz oblasti geoloških istraživanja, obezbijedili potrebna sredstva za istraživanje i spremni smo da se upustimo u veliki posao koji je pred nama. Oslanjajući se na moja prethodna iskustva rada u BiH, ali i godine provedene u rudarskoj industriji Australije, vjerujem da ćemo postići uspijeh i donijeti ekonomiji Bosne i Hercegovine značajan finansijski podsticaj. Nemamo sumnje da ćemo primjenjujući najnovije standarde u rudarskoj industriji, a posebno u oblasti ekologije, opravdati povjerenje lokalne zajednice, nadležnih institucija u RS, ali i naših dioničara – rekao je jučer Bošnjaković.

  Uslovi za listiranje na ASX diktiraju stroga pravila poslovanja od starta i svjetske standarde ekološke održivosti koje se LYKOS obavezao da će poštovati. Pomenuti standardi nameću očuvanje životne sredine kao apsolutni prioritet od kojeg zavisi uspjeh poslovanja.

  Podsjetmo da kompanija Adriatic Metals, odnosno njena bh. podružnica Eastern Mining razvija ležišta mineralnih sirovina u Varešu.

  Ugledni Financial Times nedavno je objavio da ulaganja Adriatic Metalsa predstavljaju najveću direktnu stranu investiciju u ovom sektoru u Bosni i Hercegovini od proglašenja njene nezavisnosti ranih 1990-ih godina prošloga stoljeća.

  Istaknuto

  Tešanj Connected – brže i lakše do posla sa nama

  Uz najnoviju platformu do lakšeg i bržeg zapošljavanja, Tešanj Connected! Šta je Tešanj Connected?

  Najnovije vijesti

  Ova opština je “ekonomski tigar”: Nezaposlenost smanjili za 31 posto za jednu godinu

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); U opštini Derventa je na kraju septembra ove...

  Nove cijene goriva u BiH!

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Cijene goriva u Bosni i Hercegovini konačno su u...

  Hamdija oštetio ‘NLB leasing’ za više od 600.000 KM – dobio dvije godine uslovno

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Sud Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je...

  Pronađeno tijelo i drugog turskog radnika u mjestu Hanovi

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Danas je na lokalitu Hanovi u rijeci Bosni pronađeno...

  Slične vijesti