Tuzlanski aerodrom premašio godišnji plan, u prošloj godini prevezeno 480.000 putnika

Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT) premašio je godišnji plan prevezenih putnika u 2022. godini, a direktor tuzlanskog aerodroma Dževad Halilčević ističe da je u prošloj godini prevezeno oko 480.000 putnika.-

Rekord je i dalje u 2019. godini, ali novembar i decembar 2022. godine bolji su u odnosu na 2019. godinu.

Najprometniji je bio novembar 2022. godine sa oko 50.000 opsluženih putnika – kaže Halilčević za Fenu.Od 1. novembra 2022. godine u zimskom redu letenja ostvarena je saradnja s kompanijom Ryanair, dok kompanija WizzAir ima svoja dva bazna aviona na MAT-u.-Kompanija Rynair ima operacije na tri destinacije i to Beč, Memingem i Štokholm, dok WizzAir saobraća na 14 destinacija.

Ugovor sa Ryanairom imamo do 2024. godine, a sa WizzAirom do 2025. godine – napominje Halilčević.Broj prevezenih putnika možda bi bio i veći da do polovine 2022. godine nisu važila pandemijska pravila.

No, u 2023. godini menadžment MAT-a ima još ambicioznije planove.-Naš plan je da prevezemo oko 600.000 putnika. Nastojat ćemo da to ispunimo – naglašava direktor MAT-a.

Menadžment tuzlanskog aerodroma vodi razgovore i s drugim avioprevoznicima, a sa trenutnim partnerima se razgovara o eventualnom proširenju mreže letova. Sve to mora pratiti i infrastruktura, a trenutno se završavaju procedure vezano za radove na izgradnji trećeg odlaznog gejta.-Taj projekat nam je veoma važan, kao i završetak atrija i parking. Bilo je u ranijem period određenih grešaka, nastojimo to ispraviti, i sve radove privasti kraju – podvlači Halilčević u izjavi Feni.

federalna.ba/Fena