Tužilaštvo BiH formiralo predmet povodom objavljivanja poništenih zakona u Službenom glasniku RS-a

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet povodom nezakonitih aktivnosti u RS-u koje provodi Milorad Dodik s ciljem razvlaštenja visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, a koje uključuju i nedavna događanja sa objavljivanjem poništenih zakona u Službenom glasniku RS-a.

Porptarol Tužilaštva BiH Boris Grubešić je za Klix.ba potvrdio da u timu rade tri tužitelja zajedno sa SIPA-om i drugim nadležnim agencijama.”U Tužilaštvu BiH, u navedenom predmetu, formiran je tim od tri tužitelja, koji zajedno sa SIPA-om, te drugim sigurnosnim i policijskim agencijama, poduzimaju zakonom predviđene aktivnosti o čijim rezultatima će javnost biti obaviještena”, kazao je Grubešić.

Do formiranja predmeta je došlo nešto ranije zbog dešavanja u RS-u, odnosno donošenja zakona i sprovođenja istih iako su poništeni, a što je danas kulminiralo objavom u Službenom glasniku RS-a.

KRIVIČNA ODGOVORNOST

Novi direktor Službenog glasnika RS-a Miloš Lukić potpisao Dodikove ukazeInače, za to djelo je visoki predstavnik Christian Schmidt uveo krivičnu odgovornost, kao i za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH.

Prema izmjenama donesenim prošlog vikenda, odgovorna osoba može biti kažnjena od šest mjeseci do pet godina zatvora.Ukoliko upozna svog nadređenog o tome da bi objavljivanje značilo krivično djelo, on može dobiti manju kaznu, a također može biti oslobođen krivice ukoliko upozna Tužilaštvo s pritiscima da počini krivično djelo. Međutim, on očigledno smatra da nije bio pod pritiskom da objavi ukaze, nego da je Službeni glasnik RS-a bio pod pritiskom međunarodne zajednice.”

Žao mi je što je u prethodnih nekoliko dana stvorena klima u kojoj bilo ko može vršiti pritisak na institucije RS-a, pa i Službeni glasnik.

Mi ćemo se ovako odnositi prema svim važnim odlukama u narednom periodu i poručujem da više neće moći da se vrše bilo kakvi pritisci na Službeni glasnik jer je on osnovan u januaru 1992. godine, tada je objavljivao svoje prve odluke i stariji je od Kancelarije visokog predstavnika ili bilo koje druge institucije koja je nastala nakon Dejtonskog sporazuma”, rekao je Lukić nakon potpisivanja ukaza.

klix.ba