More
  spot_img

  Turska pronašla velika nalazišta gasa u Crnom moru

  Turska je pronašla značajna ležišta gasa u Crnom moru, prema navodima dva turska izvora, a ovo je otkriće koje bi moglo pomoći zemlji da smanji svoju zavisnost od uvoza energije ukoliko se gas bude mogao komercijalno “izvući”.Reuters piše da je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan kazao voditeljima sektora za energetiku da će u petak objaviti “dobre vijesti” koje će najaviti novi period za Tursku. Ovakvi komentari su povećali vrijednost dionica u turskim energetskim firmama i podigli liru s niskog rekorda ove sedmice.

  Nije naveo nikakve detalje, međutim, izvori su kazali da se misli na otkriće gasa u Crnom moru, kao i to da obim rezervi može potencijalno zadovoljiti turske energetske potrebe za 20 godina.

  Turski istraživački brod “Fatih” radi do kraja jula u zoni istraživanja poznatoj kao Tuna-1, oko 100 nautičkih milja sjeverno od Turske obale u zapadnom Crnom moru.

  “Postoji nalaz prirodnog gasa u bunaru Tuna-1. Očekivana rezerva je 26.000 milijardi ili 800 milijardi kubnih metara te je dovoljna za otprilike narednih 20 godina za potrebe Turske”, kazao je jedan od izvora.

  Međutim, upozorio je da će trebati sedam do 10 godina za pokretanje proizvodnje, a procjenio je da će investicioni troškovi iznositi između dvije i tri milijarde dolara.

  Zvaničnici, uključujući ministra energetike Fatiha Donmeza, nisu dali detalje o najavi rekavši da će Erdogan sam saopćiti “iznenađenje”. Tursko predsjedništvo i ministarstvo energetike nisu odmah bili dostupni za komentar o obimu ovog otkrića.

  Turska koja se gotovo u potpunosti oslanja na uvoz da bi zadovoljila svoje energetske potrebe, istražuje ugljikovodike u Crnom moru i na Sredozemlju gdje su njene operacije istraživanja u spornim vodama izazvale negodovanja Grčke i Kipra.

  Ukoliko se potvrdi obim crnomorskih rezervi, oni bi predstavljali glavno otkriće s obzirom na to da su polja koja sadrže 1-2 biliona kubičnih stopa često razvijena.

  Međutim, analitičari su istakli da bi se Turska mogla suočiti s dodatnim troškovima gradnje infrastrukture do dolaska gasa na tržište.

  “Čak i ako postoji plan, koji je razvijen, trebalo bi četiri do šest godina da se dođe do faze proizvodnje. Potražnja za gasom i cijene su historijski niske, a malo ih investira u novu proizvodnju”, kazao je John Bovlus, glavni urednik Energi Reportera.

  Dodao je da bi takvo stanje moglo pooštriti ponudu za tri do četiri godine.

  “Ako se brzo razvije, ovaj gas bi se mogao pojaviti na tržištu u optimalnom vremenu”, istakao je Bovlus.

  Svako smanjenje turskog izdvajanja za uvoz energije koji je prošle godine iznosio 41 milijardu dolara od dobavljača kao što su Rusija i Iran, ne samo da će povećati vladine finansije, već će također olakšati hronični finansijski deficit koji vrši pritisak na liru.

  Iako je takva mogućnost još daleka i nesigurna, lira je ojačala u srijedu nakon Erdoganovih kritičkih komentara jer su trgovci očekivali pozitivan utjecaj.

  Jedan bankar je kazao da reakcija na tržištu pokazuje da Turci, koji posljednjih mjeseci prodaju liru za devize, traže mogućnost da devize konvertuju ponovo u liru, ali da također žele biti sigurni da neće dodatno oslabiti.

  klix

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci