Trojka na ispitu: Kako će na današnjem sastanku u Konjicu odgovoriti na Dodikove poteze?

Sastanak predstavnika Trojke, SNSD-a i HDZ-a BiH trebao bi biti održan danas u Konjicu. Koalicioni partneri na državnom nivou će u vrlo teškom trenutku krize Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH razgovarati o izlasku iz situacije u koju nas je doveo predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Prvo će predstavnici Trojke održati sastanak bez koalicionih partnera iz hrvatskog i srpskog korpusa kako bi usaglasili stavove i pristup problemu koji je pred njima.

Oni su nakon što je NSRS usvojila zakon o neprihvatanju odluka Ustavnog suda BiH na prostoru RS-a, poslali zajedničko saopćenje u kojem su naglasili da će iskoristiti sve političke alate koje imaju kako bi zaustavili Milorada Dodika.

Također su poručili da nema mjesta kompromisu kada je riječ o pravnom nasilju iz RS-a stoga sve interesuje kakav će stav imati predstavnici te koalicije prema SNSD-u i kako će se postaviti prema Dodiku.

Mnogi političari i analitičari smatraju da je Dodikov zakon koji je usvojen u NSRS u vezi sa Ustavnim sudom BiH samo paravan za izmjenu načina odlučivanja u toj instituciji, tako da se u taj mehanizam uvede i obavezna nacionalna zastupljenost.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović su jučer u Banjoj Luci najavili da će na sastanku s partnerima predložiti integralno bavljenje pitanjem 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, što uključuje i reformu Ustavnog suda BiH. To na neki način potvrđuje bojazan analitičara o Dodikovim namjerama.

Sutra odlazimo na sastanak s partnerima u Konjic. Razgovarat ćemo i o ovim temama. Ali imamo i mnogo otvorenih pitanja, kao što je pitanje vezano za ranije dogovore, za izbor ministra finansija BiH.

Vjerujem da tu neće biti problema, imajući u vidu da je Zoran Tegeltija otišao na drugu dužnost i da treba da se izabere gospodin Amidžić”, kazao je Dodik.Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je kazala da će na sastanku s partnerima s kojima su na vlasti na nivou BiH imati određene prijedloge.  

“Jedan od naših prijedloga bit će da pokažemo svoju opredjeljenost na taj način što ćemo se integralno baviti pitanjem 14 prioriteta, predložiti to ljudima ako žele da nađemo rješenje za svako od tih pitanja i da onda tome pristupimo na jedinstven način usvajanja kad se steknu uslovi, a naša namjera je da se što prije steknu uslovi za to”, kazala je Cvijanović.

   Prema njenim riječima, u okviru tih 14 prioriteta “u jednoj od tačaka postoji jedna veoma snažna podtačka koja kaže da je neophodno izvršiti reformu Ustavnog suda BiH kako bi se riješilo pitanje stranih sudija”.Međutim, ono što iz RS-a traže, a što je neprihvatljivo jeste da pored toga što bi troje sudija bili zamijenjeni domaćim, uvede se i nemogućnost donošenja odluka bez minimalno jednog člana Ustavnog suda BiH iz RS-a.Trojka je nakon usvajanja zakona u NSRS-u kazala da nikakvi pregovori o Ustavnom sudu BiH nisu mogući.”

Na pravno nasilje nije moguće odgovoriti bilo kakvim kompromisom ili popuštanjem i nesumnjivo ćemo iskoristiti sva pravna i politička sredstva da ovakve rušilačke pohode zaustavimo. U uvjetima otvorene ucjene jasno je da je nemoguće očekivati da će Parlamentarna skupština BiH razmatrati bilo kakav zakon o Ustavnom sudu BiH”, poručili su iz Trojke.Nakon današnjeg sastanka bi trebalo biti jasnije kako su se iz Trojke postavili prema Dodiku i šta misle o njihovim prijedlozima za donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH.

klix.ba