Trivić: Ne prihvatam izborne rezultate koji su tačan zbir netačnih podataka i neću čestitati Miloradu Dodiku

Jelena Trivić, kandidatkinja za predsjednicu RS, oglasila se nakon današnje sjednice Centralne izborne komisije (CIK) BiH na kojoj je saopćeno da je poslije ponovnog brojanja glasova novi predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik.

Trivić: Ne prihvatam izborne rezultate koji su tačan zbir netačnih podataka i neću čestitati Miloradu Dodiku
Trivić: Ne prihvatam izborne rezultate koji su tačan zbir netačnih podataka i neću čestitati Miloradu Dodiku

– Ne prihvatam izborne rezultate koji su tačan zbir netačnih podataka i neću čestitati Miloradu Dodiku, jer on nije pobijedio na izborima, već je do pobjede došao krađom, što su pokazali i njegovi postupci i napadi u danima iza nas – napisala je Trivić i dodala:

CIK podlegao pritiscima

– Očigledno je da je CIK podlegao pritiscima koje su došle od strane režima, ali vrlo moguće i nekim drugim pritiscima za koje će se vrlo brzo saznati, kao što se u Bosni i Hercegovini sve unaprijed i zna, te pogazila izbornu volju naroda, čime je nažalost uništena još jedna institucija koja je prije svega trebala da služi narodu.

CIK je svojom odlukom, ali i kroz obrazloženja u diskusijama, nedvosmisleno legalizovala izbornu korupciju, te da su pored svih nerpavilnosti koje su naveli poput nedostatka vreća sa izbornim materijalom, falsifikovanih listića za koje još uvijek nije utvrđen konačan broj, upadanja batinaša na biračka mjesta o čemu svjedoče video snimci, ogromnih razlika na biračkim mjestima koje su bile vidljive golim okom, namjerna upisivanja nula u zapisnike i slično, jedan ovakav izborni proces prihvatili kao normalan, što je neprihvatljivo.

Svi akteri svjesni izborne krađe

Trivić tvrdi da su “svi akteri ovog procesa svjesni činjenice da su izbori pokradeni, ali da svojim postupcima lagano peru ruke i legalizuju izbornu krađu i korupciju uz obrazloženje da uz ovakav Izborni zakon, sistem izbora biračkih odbora i gradskih, odnosno općinskih izbornih komisija nije moguće imati fer i poštene izbore”.

– Mi nećemo odustati od ove borbe, prije svega pravne borbe, a o svim narednim koracima blagovremeno ćemo obavještavati javnost. Važno je da, ma ko god šta govorio, istrajemo na tome da počinioci, ali i nalogodavci ove izborne krađe procesuiraju, jer naše krivične prijave po ovim pitanjima trenutno se nalaze u pravosudnim institucijama i vidjet ćemo da li postoji dovoljno odlučnosti i hrabrosti da se ove stvari istjeraju do kraja.

Moja sveta dužnost bila je i ostala da se borim za interese i opstanak sopstvenog naroda na teritoriji Republike Srpske i to ću nastaviti da činim i u budućnosti ne obazirući se na napade koji dolaze iz redova režima, a služiti svom narodu za mene je uvijek bila najveća čast i dok sam bila član Narodne skupštine RS, te kao profesor na Univerzitetu, ali i prije toga. To ću nastaviti da radim i nakon ovog trenutka kada je uvažena volja prevaranata, a volja naroda pogažena bez milosti – poručila je Trivić.

AVAZ