Četvrtak, 30 lipnja, 2022
More
  spot_img

  Trešnje – supermoćno voće: Evo zašto bi svi trebali uživati u njima

  Neodoljive trešnje sadrže vitamine A, B i C, bioflavonoide, elegičnu kisjelinu, antocijanin i melatonin – sastojke koji pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom, glavobolju te simptome povezane s fibromialgijom.

  Svježe trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti pa ih ponesite u kancelariju i grickajte kao međuobrok.

  Prema naučnim istraživanjima, flavonoid koji možemo da nađemo u trešnjama (kvercetin) ima antikancerogena svojstva i pomaže u sprečavanju srčanih bolesti. Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kvercetina jer sadrže velike količine po obroku.

  Antocijanini koji se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. Kažu da je 20 trešanja deset puta djelotvornije od aspirina i ima pozitivne učinke na giht i bolove od artritisa, piše Cdm.me.

  Trešnje se smatraju odličnim izvorom bora, (sadrže 396 ug/100 grama), što u kombinaciji s kalcijumom i magnezijem izuzetno povoljno utiče na zdravlje kostiju.

  inmedia

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci