Tragom narodne predaje o Kudret vodi koja je “plavila” grad Tešanj

Samo u zadnjih 37 godina Tešanj su zadesila tri velika “potopa”: 1976. kada je vodena stihija odnijela i devet ljudskih života, 2009. i 2010. godine, a uz svaku veliku poplavu “oživljavala” je legenda o Kudret vodi

Da je grad Tešanj, koji se ugnijezdio podno čuvene srednjovjekovne Tvrđave, u svojoj dalekoj histroriji preživio potop, narodna pjesma kazuje

Kudret voda Tešanj oplovila,

Od hamama do Kantina gaja,

I od gaja do Bukvića hana,

Lijepe dvore Bukvić Hasan-age,

I u njima lijepu djevojku.

Govorila lijepa djevojka,

Govorila svojoj staroj majci:

“Uči, majko, dole od jazije,

I ti bacaj bakreno posuđe,

Baci, majko, vezene peškire,

Nek’ se Kudret-voda zaustavi,

Nek’ moj Mujo meni mladoj dođe,

Nek’ dođe i nek’ sretno prođe!”

Tragom narodne predaje o Kudret vodi koja je “plavila” grad Tešanj
Tragom narodne predaje o Kudret vodi koja je “plavila” grad Tešanj

Nastanak imena Tešanj

Postoji nekoliko legendi o nastanku imena grada Tešanj, koji se pod današnjim imenom pominje 1461. godine u povelji bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. Izdvajamo tri.

Jedna legenda vezuje se za putopisca Ser Artur Jon Evansa, koji u putopisima pominje grad kao Tesnec. U drugoj predaji pominje se neki ban, čija je kćerka jedinica od sveg voća najviše voljela trešnje. Kako je ban volio svoju mezimicu “kao zjenicu oka svojega”, dao je podanicima naredbu da svako zasadi po sadnicu trešnje, pa bi se s proljeća grad (za)bijelio od trešnjevog cvata. Po tome hodoljupci grad prozvaše Trešanj (u kome se, u zapisu iz 1877. godine pominje 33 vrste trešanja).

U trećoj, najzanimljivijoj legendi, pominju se tri brata koji su zidali grad. Legenda veli, sve što bi braća obdan ozidali, obnoć bi se porušilo. Kada im je dojadila zaludna gradnja, među sobom se dogovore i zakunu da prvu ženu koja sutradan donese graditeljima ručak živu zazidaju u grad. Kako su bili oženjeni, dva brata otkriju tajnu ženama, a kako je treći brat prešutio tajnu pred svojom ženom Tešom, ona dođe sa ručkom.

Starija braća odlučiše da je zazidaju u istočni zid prema izvoru Zvečaj što mlazom iz kamena teče. Zalud je najmlađi brat pokušavao spasiti Tešu, ubjeđujući braću da odustanu, jer je Teša još dojila dijete. Bili su neumoljivi. Zazidaše je tako što samo na njenim prsima iz kojih je mlijeko teklo ostaviše otvor. Vremenom Zvečanj voda poteče, a grad po dojilji Teši dobi ime – Tešanj.

 Izvorno kazivanje

Pa ipak, u sjenci legende o Kudret vodi ostaju mnoge predaje, pa i ona o tajanstvenom pehlivanu koji je na nevidnoj žici “zategnutoj između Tešanjske tvrđave i susjednog brda“, nestao u svjetlosti i visini. Kudret voda, čiji je izvor u brdu Paklenica, dva puta je “plavila” Tešanj, a proročanstvo legende zlosluti – treći put će biti najgore! Samo se ne zna, kada će to biti. Izvorni zapis kazuje:

  • Kad “navre” sve odnosi pred sobom. Jedini spas je pobjeći na Gradinu. Zadnji put kada se to desilo, nije se voda smirila sve dok nije odnijela lijepu djevojku. Svi utekoše na Gradinu, samo lijepa Fata ostade na meraji pokraj Sahat – kule. Zanijela se u vez, pa nit je što čula niti vidjela. Ostade samo pjesma:

– Kudret voda Tešanj poplavila,/isplavila Fatu na tabutu’. Kad se voda primirila i povukla onda svijet poče u onaj izvor Paklenicu bacat’ bakreno posuđe i djevojačke darove, jer kažu onda plavit’ više neće.

Kobni juli

Tragom narodne predaje o Kudret vodi koja je “plavila” grad Tešanj
Tragom narodne predaje o Kudret vodi koja je “plavila” grad Tešanj

U povijesti Tešnja zabilježene su brojne poplave. Samo u zadnjih 37 godina dogodila su se tri velika “potopa” i to u mjesecu julu. Godine 1976. vodena stihija je odnijela i devet ljudskih života. “Potop” se ponovio nakon 33 godine, 10. jula 2009., a potom i 22. jula 2010. godine. Uz velike poplave “oživljavala” je legenda o tešanjskoj Kudret vodi.…

Izvor: (Mustafa SMAJLOVIĆ/arhiv Aure)