More
  spot_img

  TEŠKA SUDBINA SIRIJSKE DJEVOJČICE BEZ NOGE: UZ POMOĆ ŠTAKA SVAKODNEVNO PJEŠAČI TRI KILOMETRA DO ŠKOLE

  Sirijska djevojčica Fatma Ahmed al-Mustafa (8), koja je izgubila lijevu nogu u napadu snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, ne odustaje od obrazovanja i svakodnevno pješači tri kilometra do škole, javlja Anadolu Agency (AA).

  Fatma, koja se s porodicom preselila u sigurniju zonu, u blizini centra Idliba, svakodnevno sa štakama mora pješačiti do škole oko tri kilometra. Ova djevojčica je bez noge ostala usljed jednog zračnog napada na tržnicu u koju je otišla u prazničnu kupovinu sa majkom i bratom. To se desilo prije pet godina, a Fatma je imala samo tri godine.

  U napadu, u kojem su mnogi civili izgubili život, Fatma je ostala bez brata. Zbog intenzivnih napada režimskih snaga, prije dvije godine s porodicom je napustila dom u Halepu i spas su pronašli u Idlibu. Porodica djevojčice Fatme svakodnevno se bori za egzistenciju.

  Fatmina majka Shirin Nasuh kazala je za AA da je čaršija tog dana, nakon napada, bila prekrivena krvlju.

  – Tijela žena i djece bila su posvuda. Moj sin, kćer i ja smo negdje bačeni. Moj sin je poginuo u napadu. Fatma je u napadu izgubila nogu. I mene su geleri pogodili -prisjetila se Shirin Nasuh.

  Navodeći da su neko vrijeme nakon napada živjeli u Halepu, Shirin je kazala da su pronašli rješenje za odlazak u Idlib.

  Majka petero djece kaže da se nalaze u teškoj finansijskoj situaciji jer muž, zbog zdravstvenih problema, nije u stanju da radi.

  Pojasnila je da Fatma svakodnevno pješači tri kilometra.

  – Ne odustaje od škole kakvo god da je vrijeme vani – kazala je majka koja je navela da Fatma želim biti pedijatar i praviti proteze za djecu koja su ostala bez nogu.

  Ova djevojčica se nada da će uspjeti doći do Turske na liječenje.

  crna-hronika.info

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci