More
  spot_img

  Tešanjska bolnica obnovila saradnju sa Slovencima


  Tešanjska je bolnica krajem aprila, prvi put nakon početka pandemije koronavirusa, uradila i operaciju iz torokalne hirurgije, koju u toj ustanovi planiraju razvijati u narednom periodu

  Opća bolnica Tešanj (OBT), tokom boravka delegacije tešanjske bolnice proteklog vikenda u Sloveniji, obnovila je saradnju s Bolnicom za plućne bolesti i alergologiju Golnik.

  Tešanjska bolnica obnovila saradnju sa Slovencima
  Tešanjska bolnica obnovila saradnju sa Slovencima

  Osim direktora OBT Omera Bedaka, u delegacije tešanjske bolnice bili su i profesori dr. Besim Prnjavorac i dr. Rifat Sejdinović te mr. sc. med. Jusuf Mehić.

  -Bolnica Golnik vodeća je zdravstvena ustanova iz oblasti pulmologije u Sloveniji, ali i širem regionu. Cilj naše posjete bila je revitalizacija odnosa između dvije ustanove, koje su unazad 10-ak godina već imale saradnju na polju edukacije, razmjene kadrova, stručnih sastanaka, zajedničkih projekata…

  Uslijed pandemije izazvane virusom Covid – 19, saradnja je nakratko bila prekinuta, ali stabilizacijom epidemiološke situacije stvorili su se preduslovi za novi susret te obnavljanje i unapređenje naših međusobnih odnosa- istakao je Bedak.

  Tokom radne posjete Golniku, napominje Bedak, dogovoren je odlazak u Sloveniju na edukacije kadrova OBT u oblastima bronhologije, funkcionalne dijagnostike pluća, patologije, torakalne hirurgije, anestezije i intenzivnog liječenja.

  -S obzirom na kapacitete OBT, koja pruža zdravstvenu zaštitu iz oblasti pulmologije za sve stanovnike Zeničko-dobojskog kantona, smatramo da možemo biti i relevantan partner bolnici Golnik u Bosni i Hercegovini.

  To je također bio jedan od ciljeva ove posjete pa smo zahvalni rukovodstvu Golnika na toploj dobrodošlici te ukazanom povjerenju- podvlači Bedak.

  Tešanjska je bolnica krajem aprila, prvi put nakon početka pandemije koronavirusa, uradila i operaciju iz torokalne hirurgije, koju u toj ustanovi planiraju razvijati u narednom periodu.

  FOKUS.BA  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci