More
  spot_img

  Tešanj: Članovi Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu protestvovali nezadovoljni odlukom o plaćanju parkinga

  Povod za mirne proteste je odluka zbog koje uposlenici ove dvije ustanove trebaju plaćati parking prostor koji se nalazi u krugu ove dvije zdravstvene ustanove.

  Kako je za ZOS radio kazao predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Opće bolnice Tešanj Zehrudin Trbaković članovi sindikata smatraju da ne bi trebali plaćati parking prostor jer je cijena previsoka a i parking mjesta se nalaze u krugu zdravstvenih ustanova te dodaje:

  “Smatramo da će općinski načelnik imati sluha za ovaj problem, pa da izađe u susret našim zahtjevima.”

  Kako dalje navodi problem parking je od ranije prisutan u ovoj zdravstvenoj ustanovi, jer se radi o malom broju parking mjesta, te su radnici bili prinuđeni da se snalaze kako znaju i umiju. O samim finansijskim posljedicama ovakve odluke, Trbaković kaže:

  “Plata nekvalifikovanog radnika je 540 KM i nije to neka plata, tako da na ove cijene osjeti se dobro.”

  S druge strane predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu JZU Dom zdravlja “Izudin Mulabećirović-Izo” Tešanj Džemal Kadušić ističe da su mirni protesti organizirani u vrijeme pauze a s ciljem sprječavanja zastoja u radu službi u obje zdravstvene ustanove.

  “Protestnim okupljanjem želimo izraziti svoje negodovanje vezano za odluku o početku naplate parkinga uposlenicima Doma zdravlja i bolnice. Mislim, da se treba naći neko rješenje koje će zadovoljiti i pacijente i uposlenike a to sigurno nije naplata parking. Mislim da problem parking treba ići u smjeru rješavanja, povećanjem parking prostora i time bi se riješio problem.” – navodi Džemal Kadušić.

  Prema riječima Kadušića iako je u toku potpisivanje novog kolektivnog ugovora za radnike zaposlene u zdravstvu, kojim su trebali ostvariti veća primanja uz plaćanje parking prostora radnici neće imati nikakvu finansijsku dobit.

  “To bi s obzirom na ovo povećanje cijena svih životnih namirnica, goriva i svega bio stvarno udar na budžet uposlenih u Domu zdravlja i u bolnici.” iIstiče Kadušić

  Na naše pitanje ko može riješiti ovaj problem Džemal Kadušić kaže:

  “Ovaj problem mogu riješiti oni koji su donijeli tu odluku, a to je Općina odnosno Općinski načelnik, JP Rad i Upravni odbor Doma zdravlja/Bolnice. Oni su ti koji su učestvovali u donošenju te odluke. Oni trebaju probati iznaći rješenje koje će biti na obostranu korist.”

  Prema njegovim riječima Sindikat Doma zdravlja u prethodnom periodu nije kontaktirao Općinu niti JP Rad, ali su pokušali dobiti odgovor od Upravnog odbora. Do momenta održavanja protesta odgovor nije stigao.

  Treba svakako istaknuti da ova dva sindikata imaju oko 330 članova, a da li će mirni protesti koji su održani danas donijeti rješenje problema ostaje da se vidi u narednom periodu.

  Tešanj: Članovi Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu protestvovali nezadovoljni odlukom o plaćanju parkinga
  Tešanj: Članovi Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu protestvovali nezadovoljni odlukom o plaćanju parkinga

  izvor : zosradio.ba

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci