SVJETSKI STRUČNJAK: RESPIRATORI KOJE SU KUPILI FADIL NOVALIĆ I KOMPANIJA NISU ZA INTENZIVNU NJEGU

Vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da respiratori koji su uvezeni u vrijeme pandemije koronavirusa nisu predviđeni za jedinice intenzivne njege.

SVJETSKI STRUČNJAK: RESPIRATORI KOJE SU KUPILI FADIL NOVALIĆ I KOMPANIJA NISU ZA INTENZIVNU NJEGU
SVJETSKI STRUČNJAK: RESPIRATORI KOJE SU KUPILI FADIL NOVALIĆ I KOMPANIJA NISU ZA INTENZIVNU NJEGU

Suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, nakon pauze od sredine jula nastavljeno je izlaganjem nalaza Leandra Pecchie, biomedicinskog inženjera i stručnjaka za medicinske aparate.

Vještak je po naredbi Tužilaštva iznio ocjenu respiratora ACM 812A, koji je uvezen u Federaciju BiH u proljeće 2020. godine. Pecchia je naveo da je sam proizvođač iz Kine u uputstvu za upotrebu naveo da se ovaj aparat koristi prilikom transporta, u hitnim slučajevima, i da nije navedeno da je namijenjen za jedinice intenzivne njege, piše BIRN.

“Da sam ja proizvođač, ja bih to napisao masnim slovima”, rekao je vještak.

On je objasnio da su respiratori podijeljeni u klase i da mogu biti korišteni u penzionerskim domovima, ambulantnim kolima prilikom prevoza pacijenata, u operacionim salama te na intenzivnoj njezi, i da su ti aparati najsofisticiraniji.

Pecchia je objasnio koji su nedostaci respiratora ACM 812A zbog kojih nije pogodan za intenzivnu njegu pacijenata, odnosno za dugotrajno korištenje. Osvrćući se na standarde međunarodnih organizacija i agencija, on je zaključio da ACM 812A ispunjava manje od 50 odsto uslova za respiratore namijenjene intenzivnoj njezi.

Vještak je potvrdio da je kineski proizvođač “Beijing Aerospace” dobio certifikat i oznaku “CE” od nezavisne agencije za kvalitet proizvodne linije, ali da nema certifikata za konkretan aparat.

“Mora biti certifikat za konkretan proizvod ako je viša klasa… Nisam ga mogao pronaći”, kazao je Pecchia.

Model respiratora HCV 003, koji je prvobitno bio naručen, vještak, kako je objasnio, nije mogao ocijeniti jer nije imao dovoljno tehničkih podataka. Naveo je da oni koji su napisani takođe ukazuju na nedostatke.

S Novalićem su optuženi suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević.

Na pitanja Novalićeve Odbrane, Pecchia je objasnio da ne tvrdi da uvezeni respiratori nisu pogodni za namjenu koja je navedena u uputstvu za upotrebu i da ne govori ništa protiv proizvođača, ali da taj model nije za intenzivnu njegu.

Braniteljica Vasvija Vidović predočila mu je navode iz uputstva da se koristi za akutni respiratorni zastoj, na šta je vještak rekao da je to blaže od sindroma akutnog respiratornog zastoja. Na pitanje da li se i akutni respiratorni zastoj liječi na intenzivnoj njezi, on je rekao da to treba pitati ljekare.

Odbrana je prezentovala dokument u kojem je navedeno da proizvod ima oznaku CE, na šta je vještak kazao da su to podaci sa sajta preprodavača i da oni mogu staviti šta hoće.

CHI