Sveštenik Duško Kojić: Saborna crkva je ostala bez osvjetljenja, zvona i satova na koje smo bili ponosni

U Odjelu kriminalističke policije Policijske uprave Mostar istražuju slučaj koji je uznemirio javnost najvećeg grada na Neretvi, posebno, srpsko-pravoslavnu zajednicu, nakon što se Saborna crkva u Mostaru, ponovo, našla na meti vandala.

Podsjetimo, najvjerovatnije, tokom vikenda nepoznate osobe su se pomoću skele popeli do tornja zvonika ii na glavnoj razvodnoj kutiji presjekli sve strujne kablove, među njima, one koji vode do druge razvodne kutije, preko koje su napajanja za osvjetljenje, zvona i satove na Crkvi.

Satove donirali Srbin, Hrvat i BošnjakNaša ekipa danas je posjetila ovaj, jedan od najvećih hramova na Balkanu i nacionalni spomenik BiH, gdje nam je sveštenik Duško Kojić, starješina Saborne crkve u Mostaru, kazao da je Crkva i do sada, kao što je to poznato javnosti, bila na meti vandala i pljačkaša, ali nikada na ovakav način.-

Ovo nije čin krađe, onakav kakvih je bilo u ovoj godini. I ono što me jučer zabrinulo i učinilo da se ne osjećam bezbjednim u Mostaru jeste upravo to što se pored svih drugih kablova i vrijednosti, koje su mogle biti ukradene i koje su puno pristupačnije, da tako kažem, odabralo da baš budu presječeni i ukradeni strujni kablovi, koji su Crkvu ostavili bez osvjetljenja, zvona i satova na koje smo tako bili ponosni.

Jer, najponosniji smo bili na ta tri sata, koja su donirali Srbin, Bošnjak i Hrvat. Tu sliku Mostara i poruke mira, ljubavi i zajedništva, kao i poruke kojom smo započeli obnovu Hrama “Obnovimo hram obnovimo Mostar” smo nebrojeno puta isticali i danas stojimo iza toga – ispričao nam je Kojić.

Poručio je svima onima koji misle da sveštenstvo diže tenzije, kako to nikada nije bila njegova namjera biti bilo koga iz Crkve.-

Želim jasno kazati kako mi ne bismo prvo radili fasadu i njeno osvjetljenje, čime smo željeli vratili ukras ovom gradu, jer kao što vidite na ovoj Crkvi ima mnogo toga da se radi, ali nam to nije bio prioritet, već smo željeli sa ovog mjesta slati poruke mira i ljubavi i uvijek ćemo to raditi bez obzira na novonastale okolnosti – rekao nam je on.

Šteta tek treba da se procijeniNovonastalu štetu, naglasio je on, tek treba procijeniti .- Dok se Crkva gradila tako su u zidove polagani kablovi. Nadam se, iskreno, da neće biti potrebno ponovo štemati zidove, čija je debljina dva metra. Morat će se ponovo, prema prvim informacijama stručnjaka, kopati i dvorište.

Čak su prekinuti i gromobrani. Policija je obavila uviđaj, neke od ranijih slučajeva su riješili, neke nisu, ali čvrsto vjerujem da su dali sve od sebe. Međutim, postavlja se pitanje da li postoji zainteresovanost za obnovu Crkve?

Jer, sve da nađemo počinioce, zaključamo Crkvu, postavimo kamere, šta smo dobili ako se Crkva u potpunosti ne obnovi. Jedina obnova u potpunosti u što se moraju uključiti svi nivoi vlasti u BiH imat će smisla – zaključio je on.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona rečeno je da je nakon uviđaja utvrđeno da se NN počinilac pomoću skele popeo do tornja zvonika gdje je iz metalnog ormara ukrao oko 50-60 metara strujnog kabla i osigurače za struju. Iz pomoćne prostorije pored crkve ukradeno je još 30 metara kabla.

Podvukli su da su poduzete sve neophodne istražne mjere i radnje s ciljem potpunog rasvjetljivanja svih okolnosti ovog događaja.

avaz.ba