Sud BiH odbio zahtjev Dodikovog advokata za izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić Dedović

Na Općoj sjednici Suda BiH donesena je odluka da se odbije zahtjev advokata predsjednika RS-a Milorada Dodika o izuzeću sutkinje Jasmine Ćosić Dedović.Odluka je donesena jednoglasno što znači da ukoliko Sud BiH potvrdi optužnicu Tužilaštva BiH, sutkinja Ćosić Dedović će voditi proces protiv Milorada Dodika.

Kako saznajemo, sutra počinje teći rok za potvrđivanje optužnice, a osumnjičeni više nema pravo žalbe na izuzeće sudije.Advokat Goran Bubić smatra da sutkinja Dedović, jednako kao i bilo koji drugi kandidat u sličnoj situaciji, ne može imati nepristrasan odnos kao sutkinja ako postupa u predmetu u kojoj je optužena osoba koja se ranije, u legalnoj proceduri izbora, protivilo njenom imenovanju za sutkinju u Međunarodnom krivičnom sudu.

BOGATA BIOGRAFIJA

Ko je Jasmina Ćosić-Dedović, sutkinja čije izuzeće je tražio Dodik?Tužilaštvo BiH je 25. augusta dostavilo dorađenu optužnicu, a iz Suda BiH u ponedjeljak su za Klix.ba kazali da će odluka po predmetnoj optužnici biti donesena u zakonskom roku.Nakon što je donesena odluka o zahtjevu za izuzeće sada je jedino preostalo da Sud BiH potvrdi ili odbaci optužnicu protiv Milorada Dodiak i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.

Optužnica je podignuta nakon što vlasti RS-a nisu objavili odluke visokog predstavnika i nakon što nisu primijenili odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.Visoki predstavnik Christian Schmidt je u julu ove godine nametnuo i odluku da je neizvršavanje odluka visokog predstavnika krivično djelo kažnjivo do pet godina zatvora.Dodik smatra da je riječ o političkoj optužnici te je nakon podizanja optužnice podnio krivičnu prijavu protiv tužitelja Nedima Ćosića i Christiana Schmidta.

klix.ba