More
  spot_img

  Stupio na snagu Pravilnik o uspostavljanju okvira za jedinstveno evropsko nebo

  Stupio na snagu Pravilnik o uspostavljanju okvira za jedinstveno evropsko nebo

  Pravilnik o uspostavljanju okvira za stvaranje jedinstvenog evropskog neba stupio je danas na snagu.

  Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) je na svojoj web stranici objavila da je u “Službenom glasniku BiH” od 7. jula ove godine objavljen taj pravilnik čiji je predmet uspostavlјanje usklađenog regulatornog okvira za stvaranje jedinstvenog evropskog neba.

  Kako se navodi u Pravilniku, cilј inicijative za jedinstveno evropsko nebo je da unaprijedi postojeće standarde sigurnosti zračnog prometa, doprinese održivom razvoju sistema zračnog transporta i pobolјša sveukupan učinak u upravlјanju zračnim prometom (ATM) i u uslugama u zračnoj plovidbi (ANS) za opći zračni promet u Evropi, u namjeri da se ispune zahtjevi svih korisnika zračnog prostora.

  Jedinstveno evropsko nebo, kako se dodaje, obuhvata jedinstvenu panevropsku mrežu ruta, upravlјanje mrežom i sisteme upravlјanja zračnim prometom koji se zasnivaju samo na sigurnosti, efikasnosti i tehničkim mogućnostima, u korist svih korisnika zračnog prostora. U postizanju tog cilјa, ovim pravilnikom uspostavlјa se usklađen zakonodavni okvir za stvaranje jedinstvenog evropskog neba. #fena #fenaagency #agencijafena #bhdca

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci