Stojanović optužio SDA da im je važnija džamija nego država pa dobio žestoke reakcije

Kandidat za (pot)predsjednika Federacije BiH Igor Stojanović (SDP) gostujući na Face televiziji otpužio je SDA da im je “džamija važnija od države Bosne i Hercegovine”.

Refik Lendo je dobio zadatak, ponaša se kao stranački vojnik. Pitao sam ga da li se borio za BiH u kojoj će biti blokirano formiranje vlasti. Lendo neće dati potpis na formiranje Vlade FBiH.

Osmorka ima sve ključeve osim ključa u Klubu Bošnjaka. U Klubu Bošnjaka nemamo volju Bošnjaka nego volju kuglica. Iluzija je da će se međunarodna zajednica suprotstaviti nacionalizmu. SDA opravdava blokadu vlasti time što je to radio HDZ. SDA je važniji vjerski identitet nego državni. SDA je važnije ići u džamiju nego država.

Važniji je nacionalni identitet nego građanski. SDA najveću štetu pravi Bošnjacima! Pravljenje ekskluzivno bošnjačkog dijela BiH najviše će štetiti Bošnjacima”, izjavio je, između ostalog.Na ovu njegovu izjavu reagovali su SDA i Islamska zajednica, a na sve je odgovorio i SDP.Islamska zajednica u BiH smatra da “zlonamjerno spominjanje džamije od izabranog člana rukovodstva FBiH Igora Stojanovića tokom gostovanja na lokalnoj sarajevskoj televiziji predstavlja prikriveni oblik islamofobije.””

Za Islamsku zajednicu to je prikriveni oblik islamofobije i stigmatizacije džamije i vjernika”, istakli su.Dodali su i kako je neprihvatljivo da se vjerski identitet suprotstavlja onom državnom i da se vjernicima oduzima pravo građanstva.”Džamije su bile žrtve mržnje koja se prema muslimanima stalno širila, i koja se, nažalost, i danas širi.

Veliku ulogu u tome imaju šizofrene i islamofobične politike koje po svaku cijenu Islamsku zajednicu, džamije i vjerske simbole vještački uvlače u domen političkog i od njih pokušavaju napraviti neprijatelje države”, navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Islamske zajednice u BiH.Iz SDA Centar Sarajevo su saopćili da nastup Igora Stojanovića predstavlja loš početak njegovog mandata u kojem ima zakonsku obavezu da se bori za jednakost svih naroda i građana FBiH.”

Zabrinjava što nije prvi put da Stojanović u svojim medijskim istupima ponavlja tezu ‘za SDA je džamija važnija od države’ čime u javni prostor uvodi opasan narativ da praktikovanje vjere i posjećivanje bogomolja – džamije, crkve ili sinagoge isključuje borbu za državu i građansku Bosnu i Hercegovinu”, smatraju.

Kao šlag na tortu je stiglo saopćenje Stojanovićeve Socijaldemokratske partije (SDP) koji smatraju da koordinirana saopćenja SDA i IZ u BiH su potvrda istinitosti Stojanovićevih tvrdnji.Socijaldemokratska partija BiH smatra da saopštenja SDA Centar i Islamske zajednice u BiH povodom jučerašnje izjave Igora Stojanovića predstavljaju izvrtanje teza i zlonamjerno tumačenje izjave izvan konteksta.”

Igor Stojanović niti jednom riječju nije suprotstavljenim predstavio vjerske identitete u odnosu na nacionalni. Naprotiv, iz izjave je jasno da je namjera bila naglasiti da je posao državnika i državotvornih politika biti jednako dostupnim svim građanima i stati u zaštitu svih jednako, neovisno o vjerskom ili drugom identitetu.

Podmuklo je i nečasno spočitavati islamofobiju Igoru Stojanović, borcu Armije RBiH koji je u ratu stao u odbranu sarajevskih džamija i crkava rame uz rame sa svojim sugrađanima, braneći ih od fašistoidnih mrzitelja. Koordinirana saopštenja SDA i IZ u BiH samo su potvrda istinitosti Stojanovićevih tvrdnji da nacionalizmi potpomognuti izmanipuliranim religijskim organizacijama čine sve da pripadnicima manjinskih zajednica ogade život u multietničkim sredinama, samim tim urušavajući biće bosanskohercegovačke države”, stoji u saopćenju SDP-a.

Umjesto da stanu u zaštitu i promiču prava pripadnika manje zastupljenih grupa, kako navode iz SDP-a, obilježavanje kao islamofoba boraca za Bosnu i Hercegovinu koji su ostali, čuvali i branili domovinu i svakim svojim djelom potvrđivali posvećenost tom cilju, dokaz je destruktivnosti površnog politikantstva onih koji koriste vjeru za političko razračunavanje.”

Dobro bi bilo da Islamska zajednica u BiH iskaže svoj stav o tome smatra li se korumpiranje izabranih zastupnika, blokiranje funkcionisanja države zarad očuvanja vlasti, korištenje iftara kao predizbornih skupova, korištenje lažnih diploma, pozivanje na vjeru kako bi se osigurale političke beneficije i niz drugih sličnih javnih praksi pohvalnim i poželjnim ili pokuđenim i nedopuštenim djelom?

Znamo, odgovor nećemo dočekati.Islamsku zajednicu pozivamo da se bavi vjerskim životom muslimana, što joj je temeljna zadaća, a ne progonom vještica. Što se SDP-a tiče, čvrsto stojimo iza Igora Stojanovića i nećemo dozvoliti da njegovo blaćenje prođe prešućeno”, saopćeno je iz SDP-a.

klix.ba