Stanivuković: Ja volim Bošnjake i izvinio sam se muftiji, moji rođaci su Sanel i Amel

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković izvinio se za svoju izjavu da će “doći neki Bošnjaci, muslimani i kupiti lokaciju u Banjoj Luci”, Smatra da je izjava bila nezgrapna te je istakao da on voli Bošnjake i muslimane.

Novinar N1 televizije je Stanivukovića upitao za njegovo komentarisanje i osporavanje presude Ustavnog suda BiH tokom protesta na staroj autobuskoj.

Vi mediji znate biti interesantni, vi što hoćete da vidite, vidite, pa šta god čovjek htio reći. Kakav bih ja bio gradonačelnik da znam da od sedam sudija tri su bila protiv tako nečeg, a četiri su bila za. Da je Vrhovni sud, Viši privredni sud RS-a, svi rekli da je to naše i došao tamo presuda Ustavnog suda koja ulazi u meritum samog dešavanja.

Nije meni problem da mi prihvatimo tu presudu oko autobuske stanice, svjesni smo da sud je legalizovao kriminal i korupciju,” kazao je Stanivuković.

Nakon toga Stanivuković je upitan mogu li Bošnjaci i muslimani imati imovinu na području grada Banja Luke na što je odgovorio da je to izvučeno iz konteksta i da se izvinjava.”Šta ste vi shvatili da neki Bošnjak, musliman ne može.

Prvo, ja sam poslao pismo muftiji i izvinio se zbog izjave koja je i pogrešno protumačena, a mogu biti iskren i reći možda nezgrapno rečena sa moje strane. Sa treće strane ja volim Bošnjake i volim muslimane. Kako god to ko htio reći, nekad se zvali ovako, danas se zovu kao narod Bošnjaci, ja to sve prihvatam, muslimani kao vjeroispovijest.

Ja volim Hrvate i srećan sam za svakog ko živi u Banjoj Luci i pozivam svakog da koji god dio Banja Luke se sviđa ako osjeti da je lijepo mjesto za njegovu kuću, dom da ima. Ja to iskreno želim i na kraju to nije moje foliranje, ja to živim,” kazao je Stanivuković.

Poručio je da je izjavu rekao u duhu toga da je mislio za neke ekstremističke grupe koje imaju tendenciju da sve bude unitarna država bez Republike Srpske.”Imate na primjer u mnogim drugim zemljama.

To su radili Albanci na Kosovu i Metohiji, uzimali plac po plac dok nisu svu srpsku zemlju uzeli i proglasili njihovom državom. Takvih tendencija imate svagdje. I ovdje imate ljude koji su za unitarnu BiH, koji su da ne postoji Republika Srpska,” rekao je StanivukovićStanivuković je rekao da je izjavu dao u duhu oduzimanja imovine i onoga što navodno Ustavni sud radi Autoprevezu i što radi o poljoprivrednom zemljištu.”

U duhu toga ja sam rekao da neki fundamentalisti, misleći na te ekstremiste i politiku unitarne BiH dolaze i uzimaju naša nacionalna blaga. To nema ništa sa čestitim Bošnjakom koji voli Republiku Srpsku, ja sam ih upoznao hiljade i Hrvata. Koji Republiku Srpsku smatraju svojom, Banja Luku smatraju svojom i poštuju ono što mi jesmo, kao što ja poštujem ono što oni jesu,” poručio je Stanivuković.

Naglasio je da je prvi i jedini gradonačelnik koji je bio domaćin iftara, koji je legalizovao sve vjerske objekte i koji kada je čuo da na Ferhadiji krov prokišnjava rekao koliko treba novca da se to riješi.”Prvi sam koji je pomogao katoličku gimnaziju, koji pomaže Caritas, medresu, Merhamet i živim tu vrstu shvaćanja suživota našeg zajedničkog, tog sam opredjeljenja, meni su Sanel i Amel rođaci po dedinoj liniji, ja to živim i u svojoj porodici. Meni su prijatelji Hrvati.

Mislim da je suprotno sa civilizacijskim progresom temu suživota stavljati kao posebnu temu, to je nešto što je normalno,” kazao je Stanivuković.Ponovio je da se kao čovjek izvinjava i da mu je žao što je pogrešno protumačeno.”Za sve koji su pogrešno shvatili ja se kao čovjek izvinjavam i žao mi je što je pogrešno protumačeno.

Radujem se što sam bio i na Vaskrsu i Uskrsu, što ću ići na Bajram. Što kad vide me Bošnjaci zagrle me, lijepu energiju među nama. To što misli čestita domaćinska porodica i divni Banjalučani ovdje, naravno i u Sarajevu i Mostaru, Zenici, moram reći u vrlo često je u potpunoj suprotnosti određenih ideologija, politika koje su kontra Republike Srpske,” zaključio je Stanivuković.

klix.ba