ŠTA SE SVE PROIZVODILO U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI: Fabrike su samo nicale, u to doba pola svijeta nam je zavidjelo

Jugoslavija je nekada datum 29. novembra slavila kao državni praznik i to puna dva dana i tako sve do 2002. godine kada je ovaj praznik ukinut.Ovom prilikom se sjećamo stare Jugoslavije. 

Narodi bivše nam države su danas nostalgični jer je 29. novembar poznat kao državni praznik koji se obilježavao u Jugoslaviji, prenosi Net.hr

Povodom 29. novembra donosimo priču o tome što se sve nekad proizvodilo na našim prostorima i po čemu su nas prepoznavali u svijetu:

JUGOSLAVENSKE TVORNICE

Na društvenim mrežama već neko vrijeme kruži mapa s firmama koje su postojale na području bivše Jugoslavije i na njoj se vidi sve što se proizvodilo u “sretnim vremenima”.

Neke od jugoslovenskih proizvoda koristio je doslovno cijeli svijet, a proizvodili su se brodovi, automobili, avioni, kamioni, oružje pa čak i računala.

TESLA TV

U mapi su naravno i kompanije koje su bile proizvođači odjeće, hrane i ostalih potrepština. Međutim, mnoge od tih firmi više ne postoje ili su pod stečajem ili polako propadaju.

TVORNICA AVIONA

Teški kamioni i šleperi proizvodili su se u FAP-u iz Priboja i TAM-u iz Maribora, dok su se laki transporteri proizvodili u Zastavi u Kragujevcu. Godišnje se ondje proizvodilo otprilike 200.000 automobila. Ponos vojne industrije u bivšoj državi bio je SOKO s proizvodnjom u BiH, dok je državna tvornica aviona postojala i u Kraljevu.

ULJANIKU

Slavonskom Brodu je bila tvornica vagona, a kako Hrvatska ima izlaz na more, kod nas je bilo najviše brodogradilišta. Ipak, još brodogradilišta bilo je i u Srbiji i Crnoj Gori. 

PROIZVODNJA GOLFA U BIH

Za vrijeme Jugoslavije, u BiH se proizvodio popularni Volkswagenov Golf u TAS-u, ali i popularna “buba” koja se proizvodila uz pomoć tadašnjeg UNIS-a. Municija se, na primjer proizvodila u PRETIS-u, lideru namjenske industrije u Jugoslaviji.

RAČUNALA I DIGITRON

Vjerovali ili ne, Jugoslavija je bila jedna od pet država u Europi koje su imale svoja računala. Vjerojatno je najpoznatije Galaksija, dok je prvo proizvedeno računalo bilo CER-10. Još krajem 70-ih godina, firma Digitron u Bujama u Istri i Iskra u Sloveniji su počeli sa sklapanjem računala.

Projekat “Sjećanje na prošlost – temelj izgradnje budućnosti” realiziran je uz podršku BH Telecoma. 

Slobodna-Bosna.ba