Šta se očekuje od sastanka državne koalicije u Mostaru: I Dodik insistira na izbornom zakonu za Hrvate

Partneri državne koalicije održavaju redovne sastanke kako bi se dogovorili o ključnim reformama i drugim potezima na nivou Bosne i Hercegovine. Jedan takav sastanak, danas će održati u Mostaru.

Kako je najavljeno iz HDZ-a koji su domaćini susreta ovaj put, početak je zakazan u 15 sati u njihovom sjedištu, a obraćanje javnosti o tome šta su dogovorili planirano je u 16:30 sati.Dolazak su potvrdili predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i SDP-a Nermin Nikšić, a s obzirom na to da Vijeće ministara BiH još nije potvrdilo prijedlog zakona o sudovima, ovo će ponovo biti jedna od tema.

Nakon posljednjeg sastanka koji je održan u Sarajevu, lideri stranaka su istaknuli da se ne mogu dogovoriti oko sitnica u vezi sa ovim zakonom, međutim problem je i što Dodik taj zakon uslovljava zakonom o Ustavnom sudu BiH. Njegova želja je izbacivanje stranih sudija iz najvišeg sudskog tijela u BiH i uvođenje nacionalnog odlučivanja, no to je nešto na šta Trojka ne može pristati.

Ranije su dogovorili da će formirati radnu grupu koja će raditi na tom zakonu, međutim Dodik je istaknuo da lideri Trojke još nisu predložili svoje predstavnike u to tijelo.Nikšić i Dodik su uoči današnjeg susreta prokomentarisali svoja očekivanja, dok se Čović nije oglašavao iako je jasno da je njegov prioritet Izborni zakon BiH.”Ono što će biti epicentar svih razgovora su izborni zakon i Ustavni sud.

Mislim da se nećemo moći kretati dalje dok to ne riješimo. To nije prijetnja”, rekao je Dodik.PREDLOŽIT ĆE DEKLARACIJUDodik: Dođe Schmidt, namjesti zakon Hrvatima i oni prezadovoljni dok nisu shvatili šta je uradioTokom jučerašnje posjete Mostaru, Dodik je između ostalog fokus stavio i na Izborni zakon BiH tvrdeći da rješenje koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt zapravo ne odgovara Hrvatima, ali da to nisu odmah shvatili.

Prema njegovim riječima bi Bošnjaci ukoliko se udruže mogli izbaciti Hrvate na sljedećim izborima i da je zbog toga potrebno mijenjati zakon, no nejasno je kako je došao do te računice, koja i nije izvodiva.”Pa dođe Schmidt pa namjesti zakon, pa nešto odgovara Hrvatima, pa Hrvati nesto prezadovoljni dok nisu shvatili da sljedeći put ako se primjene pravila Schmidta, a slučajno se muslimani udruže do mjere da nema svađe među njima, onda nema Hrvata u strukturama vlasti.

Eto šta je on njima uradio. Sada trebamo promijenit Izborni zakon, eto sad. I je li treba ja da pričam o tome ili neko ko predstavlja Hrvate?”, rekao je Dodik.Onda je kazao kako su se Bošnjaci bunili zbog odluke Schmidta i govorili da je nedopustivo “dok nisu shvatili neke stvari”.”Dok nisu shvatili da ipak mogu dokahaju Hrvatima na sljedećim izborima i to će se nažalost nešto tako desiti.

A onda nema Bosne, naprosto je nem”, kazao je.Očekivanja od sastanka je iznio i Nermin Nikšić koji je kazao da, sudeći prema izjavama, vjeruje da će biti uslovljavanja, ali tvrdi kako na to neće pristati. Osim toga navodi da su spremni na razgovore i kompromise kako bi našli rješenje za otvorena pitanja te ističe kako se vrijedi pomučiti i pronaći dogovor s obzirom na to da bi to omogućilo otvaranje pregovora BiH sa EU.SASTANAK U MOSTARUNikšić:

Sutra dolazimo na noge HDZ-u rekli bi neki, ali ne pristajemo na uslovljavanja”Postoje značajne naznake od jednog dijela predstavnika Međunarodne zajednice, a to bi bilo dovoljno za otvaranje pregovora Bosne i Hercegovine o statusu u Evropskoj uniji. Ja smatram da je to zalog za koji se isplati pomučiti i tražiti kompromis, jer od toga će koristi imati svi građani BiH”, zaključio je Nikšić.

klix.ba