Šta se dogodilo Putinu tokom jednog dana? Od “žestoke odmazde” do “oprosta” Wagnerovcima

Vojna pobuna Wagnera u Rusiji privukla je pažnju cijelog svijeta, a reakcija Vladimira Putina sigurno će izazvati nove rasprave. Za samo jedan dan od “žestokog odgovora” prešao je na bezuslovno puštanje pobunjenika i zaustavljanje svih krivičnih postupaka.

Borci Wagnera jučer su, po naredbi Prigožina, izvršili vojnu pobunu te preuzeli grad Rastov na Donu. Šef Wagnera je najavio da će vojska i oklopna vozila krenuti i prema Moskvi.Nakon haosa koji je zavladao, predsjednik Rusije Vladimir Putin vanredno se obratio svim građanima te je poručio da je vojna pobuna Wagnera izdaja svojih “saboraca koji su sada na frontu”, izdaja države i nož u leđa.

Naglasio je i da će svi koji su učestvovali u ovome strogo odgovarati za svoja djela.”Ova unutrašnja pobuna je smrtni udarac za nas, naš odgovor će biti žestok, svi oni koji su se odlučili na pobunu bit će kažnjeni. Odgovarat će pred državom i ruskim narodom.

Kao predsjednik Rusije i građanin učinit ću sve da odbranim zemlju, živote i slobodu ljudi. Ovo je nož u leđa”, kazao je tada Putin.Međutim, za manje od 24 sata bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je uspio da se dogovori sa šefom Wagnera o zaustavljanju vojske koja je bila nadomak Moskve.

Nedugo nakon toga iz Kremlja su potvrdili da će Prigožin moći nesmetano napustiti Rusiju i otići u Bjelorusiju, te da svi krivični postupci o vojnoj pobuni bit će obustavljeni. Garancija za to je “riječ predsjednika” Rusije.Za manje od 24 sata nestalo je obećanje o “žestokom odgovoru” i kažnjavanju svih onih koji su odgovorni.

klix.ba