Subota, 25 lipnja, 2022
More
  spot_img

  Šta očekivati na jesen?

  Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Novalić izjavio je da neće biti mjera koje su bile na snazi ranije, ukoliko dođe do drugog vala koronavirusa, a koje se tiču zatvaranja privrednih subjekata i restrikcija, prenosi BHRT.

  Primjetno je da zbog pogoršane epidemiološke situacije u Federaciji BiH, pojačane su inspekcijske aktivnosti u trgovačkim centrima, prodavnicama i ugostiteljskim objektima. Pojačali su inspekcijski nadzor i u noćnim klubovima u Sarajevu, a on bi se trebao nastaviti i u drugim mjestima.

  Neki od obrtnika koji su aplicirali za pomoć u subvencioniranju obaveza za uposlene, još uvijek čekaju na uplate subvencija dijela martovske plate.

  Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić na svom Facebook profilu napisao je kako se desio pad naplate indirektnih poreza za 325 miliona KM u prvih pet mjeseci. Samo u maju pad naplate je iznosio 228 miliona KM i to sve kao rezultat politike “Ekonomijom ćemo se baviti nakon korone”. Kao rezultat smanjenih ekonomskih aktivnosti i smanjenja potrošnje, budžeti općina i gradova će rebalansom značajno biti umanjeni, a najviše će taj pad osjetiti kategorije poput sporta i kulture u koje se ionako nedovoljno ulagalo.

  Faruk Hadžić rekao je i da su ekonomske mjere trebale ići simultano uz zdravstvene mjere. “Na „Korona zakon“ u FBiH se čekalo gotovo dva mjeseca. U međuvremenu, blizu 30.000 osoba je ostalo bez radnog mjesta. Ono što je progresivni dio struke od početka krize upozorovao da će se desiti ukoliko ne dođe do hitne reakcije, nažalost se ostvarilo.”

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci