Srbija studentice koje su veličale Mladića nagradila stipendijom i nastavkom studija u Beogradu

Valentina Vujičić i Slađana Todić, studentce Fakulteta kriminalistike, kriminologije i bezbjednosnih studija Univerziteta u Sarajevu, koje su na društvenim mrežama veličale presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, Srbija je, nažalost, nagradila za ovaj njihov sramotni postupak.

Naime, na konferenciji za novinare koja je održana u Istočnom Sarajevu i na kojoj su one iznijele niz tvrdnji da su “izložene medijskoj hajci od strane svojih kolega, ali i građana Sarajeva i Federacije BiH”.U “pomoć” je priskočio generalni direktor “Sarajevo-gas” iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek koji je rekao da će, na poziv direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina, koji je od prije neki dan novo lice na američkoj crnoj listi, Slađana i Valentina studiranje nastaviti na Akedemiji za nacionalnu bezbjednost u Beogradu.Foto: RTRS”Slađana i Valentina biće stipendiste države Srbije i biće im obezbijeđen smještaj u studentskom domu, dok će ostatak finansijskih troskova studija snositi preduzeće Sarajevo-gas”, rekao je Elek.

Ovime su studentice, koje su uradile krivično djelo po zakonu koji je donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, zapravo nagrađene za veličanje ratnih zločinaca.Podsjećamo, internetom su se ovih dana proširile fotografije koje su preuzete sa privatnih Instagram profila dvije studentice Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, a na kojima one veličaju ratne zločince.

Naime, kako je screenshotom zabilježeno sa Instagram profila studentice, jedna od dvije studentice je u majici sa likom četničkog vojvode Mitra Maksimovića podigla tri prsta. Tzv. “story” odnosno svoju Instagram priču objavila je u vidu opcije “Bliski prijatelji” kojom dozvoljava da njena objava bude vidljiva samo određenim ljudima.KAŽE DA ĆE IM POMOĆI

Dodik pozvao studentice koje su veličale zločinca Mladića da nastave školovanje u RS-uDruga studentica je objavila fotografiju zločinca Mladića na kojem je ispisan tekst “Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostat ćeš naš heroj”.Navodno, neke njihove kolege sa fakulteta i prijatelji su reagovali na dati sadržaj, na šta je jedna od studentica odgovorila “Ma nek smo vas pobili”.Tužilaštvo BiH je saopćilo da će formirati predmet podvodom ovog slučaja.

klix.ba