Četvrtak, 30 lipnja, 2022
More
  spot_img

  Školska godina u FBiH počinje u skladu sa školskim kalendarom

  Nastava u Federaciji Bosne i Hercegovine u novoj školskoj godini počinje u skladu sa zakonom, to jest školskim kadendarom, uz mogućnost da se odluka revidira na osonovu procjene epidemiološke situacije.

  – Nastava u Sarajevskom kantonu, Tuzlanskom kantonu i Zeničko-dobojskom kantonu počinje 1. septembra, dok u svim ostalim kantonima počinje 7. septembra – kazala je pomoćnica ministra obrazovanja FBiH Nadija Bandić nakon današnjeg sastanka predstavnika Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo Federacije sa predstavnicima Federalnog i kantonalnih ministarstava obrazovanja.

  Dodala je da je važno da svi učenici koji imaju neko hronično oboljenje ili žive u domaćinstvu sa osobama koje imaju hronično oboljenje, nisu u potrebi da pohađaju školu, ali odgojno-obrazovne ustanove moraju da im osiguraju alternativne metode nastave.

  Kantoni će odrediti na koji način će se obavljati nastava – online, tradicionalno ili kombinovano, ali su dužni poštovati sve preporuke Kriznog štaba i epidemiološke mjere. U slučaju održavanja nastave u školama, preporučeno je da se ona odvija u manjim grupama, uz provjetravanje prostorija, dezinfekcijska sredstva, fizičku distancu i nošenje maski.

  Prema riječima Gorana Čerkeza, pomoćnika ministra zdravstva FBiH, Zavod za javno zdravlje je pripremio epidemiloške kriterije koji će biti primjenjivani u svim osnovnim i srednjim školama i na fakultetima gdje bude održavana nastava.

  – Imamo punu saglasnost svih kantonalnih ministarstava. Trudimo se naći najbolji model s najmanjim rizikom za djecu, nastavnike i roditelje. Mislim da smo donijeli dobre odluke i da će sve mjere biti svugdje biti primjenjivane isto – istakao je Čerkez.

  Anis Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, kazao je kako je sretan da što je sastanak prošao uspješno, te da će mjere na nivou FBiH biti iste kao što je urađeno u KS.

  – Mi smo odabrali kombinovani model, tako da nakon što se Naredba objavi, nećemo ponovo mijenjati model rada, a to je kombinovani za koji mislimo i da je najsigurniji – istakao je Krivić.,

  Uskoro opširnije…

  faktor

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci