Nedjelja, 22 svibnja, 2022
More
  spot_img

  SIPA izvršila pretres na više od 50 lokacija

  Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarki kriminal i korupciju, koordinira aktivnosti policijskih djelatnika SIPA, MUP-a RS i MUP-a KS, koji u opsežnoj akciji vrše lišenja slobode i pretrese usmjerene na više od 20 osumnjičenih osoba.

  Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u okviru operativne akcije izvršili pretrese na više od 50 lokacija i uhapsili 19 osoba.

  Realizirana operativna akcija se odnosi na pretrese na više od 50 lokacija i to na području Banja Luke, Gradiške, Bijeljine, Doboja i Novog Grada.

  Uhapšene osobe se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela organizirani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama, te neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene.

  Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e u zakonskom roku uhapšeni će biti predati na dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SIPA-e.

  Akcija je izvedena u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

  Istraga se odnosi na kaznena djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga, sa međunarodnim elementima, povezanih sa drugim kaznenim djelima, a u predmetu je ostvarena suradnja sa strukturama Europola i EU.

  Organizirana kriminalna skupina, sumnjiči se da je duži vremenski period vršila međunarodno krijumčarenje opojnih droga i oružja, na način da su pripadnici grupe djelovali u više zemalja i komunicirali zaštićenim aplikacijama, a opojna droga je najčešće krijumčarena iz Albanije i Crne Gore u BiH, a nakon toga krijumčarena dalje prema zemljama EU u Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Njemačku.

  Akcija je rezultat dugotrajne istrage Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih agencija i institucija za provedbu zakona iz BiH, zemalja regiona i EU, a sa ciljem da se otkriju i prcesuiraju pripadnici organiziranih grupa narko-kriminala koje djeluju na području Banja Luke, Gradiške i drugih gradova u BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

  federalna.ba

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci