Šef NATO-a Jens Stoltenberg u novembru stiže u posjetu Bosni i Hercegovini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg trebao bi u novembru stići u službenu posjetu Bosni i Hercegovini što je ujedno i prvi njegov dolazak u BiH.Iako detalji posjete za sada nisu poznati, ono što je definitivno jeste da će se Stoltenberg tokom posjete sastati sa najvišim zvaničnicima BiH, uključujući i članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine te ministrom odbrane Zukanom Helezom.

Kako saznajemo iz diplomatskih izvora, Stoltenberg bi u BiH trebao imati jedan sastanak na kojem će biti prisutni visokorangirani zvaničnici, a detalji bi se trebali zvanično objaviti naredne sedmice.

S obzirom na to da je NATO u nekoliko oblika prisutan na području BiH, Stoltenberg će najvjerovatnije posjetiti i bazu NATO-a u Butmiru kod Sarajeva gdje će obaviti razgovore sa čelnicima organizacije, ali i sa vojnicima EUFOR-a i drugim sigurnosnim snagama.

Tokom brojnih susreta NATO zvaničnika, Jens Stoltenberg je naglasio kako Bosna i Hercegovina spada među države koje zavređuju posebnu pažnju NATO-a, kao što je to slučaj i sa Gruzijom i Moldavijom.”Danas smo također razgovarali o predanosti NATO-a Zapadnom Balkanu. Slažemo se oko važnosti prisutnosti NATO-a u regiji, uključujući našu mirovnu misiju KFOR na Kosovu i naše urede u Sarajevu i Beogradu”, rekao je Stoltenberg na jednom od ranijih samita.

klix.ba