More
  spot_img

  Schmidt: Od turiste sam postao ekspert za BiH, RS ide u malo racionalnijem pravcu


  Nakon sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC) javnosti se obratio Christian Schmidt iznoseći teme sjednice. Dotakao se jučerašnjeg korištenja Bonskih ovlasti kako bi se osigurali izbori u oktobru, te o Izbornom zakonu BiH i drugim temama.

  “Dopustite da kažem da sam iznenađen, ovakvo nešto još nisam doživio da se diskutuje da li će se uopšte održati izbori. Izbori su pravo građanki i građana. Zbog toga je od januara međunarodna zajednica pisala pisma Vijeću ministara uz molbu da se konačno pobrinu za sredstva za finansiranje izbora, to je sve trajalo tako dugo”, kazao je Schmidt na početku svog obraćanja.

  Zatim je ponovio zadovoljstvo time što je Vijeće “nakon dugih trzavica” donijelo budžet i odlučilo da finansira izbore, ali da nažalost nije bilo u onom okviru kako je to tražio CIK. Zbog toga ističe da je i iskoristio Bonske ovlasti.

  “Moglo se desiti da glasački listići ne dođu na vrijeme, a to nije tema o kojoj bi se uopšte trebalo govoriti nego se jednostavno moralo učiniti. Ja sam morao donijeti odluku koju sam i donio jer se finansiranje izbora tiče građana, ali svima poručujem da svi oni koji s političke strane žele izvući poen za sebe i svoju političku stranku, molim vas, ova odluka nije ništa drugo osim podrške izborima, sve ostalo je fantazija”, rekao je Schmidt.

  Osvrnuo se i na Izborni zakon BiH kazavši da je “stvarno šteta i tužno” da zajedničkim snagama nismo uspjeli pronaći rješenje za izmjene Izbornog zakona.

  “Ovo je poruka za sve konstitutivne narode – moramo imati izbalansiranu situaciju”, rekao je.

  Osvrnuo se i na secesionističke aktivnosti Milorada Dodika u Republici Srpskoj izražavajući stav da su se stvari na tom polju promijenile na bolje.

  “U RS-u stvari idu u malo racionalnijem pravcu. Vlastita Agencija za lijerkove ili VSTV, takvo nešto sigurno ne bi ostalo bez odgovora. Poznato je da sam osoba koja drži riječ i to ću biti i u budućnosti u smislu za građane i građanke. Smiruje me da vidim pozitivan pomak u Banjoj Luci i da se određene konstruktivne stvari događaju. Inače nije nešto što će ostati u udžbenicima historije ono što je rekao ambasador Rusije”, rekao je.

  Ističe da su razgovarali i o temi državne imovine.

  “Imam utisak da se određene stvari i na tom planu pokreću”, rekao je.

  Na kraju je kazao kako je na početku označen kao neko ko nema znanja o BiH, ali da je vremenom pokazao to, što je bilo vidljivo i na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

  “Dopustite mi molim vas i jednu malu priču. Ja sam bio u Vijeću sigurnosti UN-a. Od 15 članica, svi su tokom mog izlaganja i diskusije bili u New Yorku i sjedili na svojim mjestima, a ruski pokušaj da to zaustavi je propao. Rezervni plan njegov je bio jako simpatičan, ali su svi ostali saslušati me. Znate da su bili neki komentatori ruski koji kažu da je Schmidt turista u Bosni i Hercegovini. Evo sad sam od turiste postao ekspert za BiH”, zaključio je.

  Schmidt: Od turiste sam postao ekspert za BiH, RS ide u malo racionalnijem pravcu
  Schmidt: Od turiste sam postao ekspert za BiH, RS ide u malo racionalnijem pravcu

  izvor : klix.ba  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci