Schmidt obavijestio Dodika o izmjenama Izbornog zakona, on mu odgovorio novim uvredama

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odgovorio je na pismo koje mu je jučer poslao visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u kojem ga obavještava o nametanju tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH koje je nametnuo jučer.

Dodik je potvrdio da je u njegov kabinet dostavljeno pismo datirano 27. jula u čijem prilogu je Odluka o donošenju izmjena i dopuna na Izborni zakon BiH.

Kako su rekli, ovo pismo smatraju provokacijom i pozivaju se na stav institucija RS-a, kao i stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, prema kojem Schmidt nije izabran po Aneksu 10. koji je, kako navode, jedini izvor legitimnog mandata visokog predstavnika.

Legitimni mandat visokog predstavnika

“Nemate ovlaštenja ni po Aneksu 10. Niste dobili saglasnost RS-a kao strane potpisnice Aneksa 10. Također, podsjećamo i da svi dosadašnji visoki predstavnici, a posebno Vi koji to niste, nisu imali i nemaju izvršna i naredbodavna ovlaštenja, posebno ne zakonodavna. Iz ovog Aneksa 10, koji je jedini izvor legitimnog mandata visokog predstavnika, ne proizilazi donošenje zakona i drugih propisa umjesto legalnih i legitimnih organa entiteta i institucija BiH. A do sada ste (svi raniji visoki predstavnici, a i Vi, građanine Schmidt) nelegalno, nelegitimno, neustavno i antidejtonski nametali zakone, mijenjali entitetske ustave, ‘zamrzavali’ bankovne račune stranaka i građana, ukidali nižestepene sudske odluke, zabranjivali građanima imenovanje na političke funkcije, smjenjivali funkcionere na najvišem političkom nivou”, stoji u Dodikovom pismu Schmidtu.

U nastavku je Dodik ponovo počeo vrijeđati Schmidta nazivajući ga diktatorom , rekavši “Vaša samoprigrabljena diktatorska ovlaštenja su suprotna ljudskim pravima, ličnim i političkim pravima posebno, Vi rušite princip vladavine prava, Vi ste iznad zakona, iznad Ustava, iznad sudskih odluka, iznad političkih odluka, a posebno iznad odluka donešenih demokratskim procedurama u organima vlasti, posebno organa predstavničke, narodne demokratije u kojima se usvajaju zakoni”.

“Pokazujete prezir prema ovim osnovnim principima, nanosite ogromnu štetu pravnoj i političkoj kulturi. Vi ste negacija svega, posebno negacija pojma države koju ‘tako braneći’ gazite do dna, da ona više u ustavnopravnom i smislu konstitucionalnih elemenata, a suvereniteta posebno – ne postoji. Vaša, građanine Schmidt, posljednja odluka u vezi Odluka kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine to samo potvrđuje i gurate sve u blato iz koga se teško može izaći”, naveo je Dodik.

Dodik je potom ponovo nastupio uvredljivim tonom, koji se odnosio na Schmidta lično rekavši da je “BiH sa visokim predstavnikom, a sa Vama (Schmidtom) posebno, postala nesuverena, neefikasna, kvazi-država, protektorat modernog doba, koja krši ljudska prava i slobode konstituttivnih naroda i građana”.

Inkvizicijski karakter ovlaštenja

“Vaša, nazovimo ‘odluka’, kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ide i korak dalje. Vi udarate svom silinom na ono što predstavlja volju naroda koja se ostvaruje preko izabranih predstavnika u organima vlasti. Po vama je način na koji građani slobodno i neposredno biraju svoje predstavnike samo onaj način koji Vi odredite i Centralna izborna komisija BiH, kojoj dajete sudska i izvršna ovlaštenja inkvizicijskog karektera. Vi čak dajete i političke smjernice kojima usmjeravate ton kampanje, pri čemu ste samo zaboravili i navesti za koga da se glasa na ‘slobodnim, demokratskim, – ohaerovskim’ izborima. Pri tome već najavljujete, a i možete – jer je ovo Vaša država, ustavne i izborne reforme nakon izbora”, dodao je Dodik.

U nastavku je Schmidta optužio da manipuliše izborima rekavši, da on, a ne narod koji bi trebalo da bira one za koje misli da će najbolje vršiti vlast i njih predstavljati, pokušava usmjeravati izbornu volju. “Vi rušite i gazite sva prava, a biračko pravo je jedno od osnovnih ličnih i političkih prava. Izborni sistem u svakoj suverenoj državi je dio općeg političkog i ustavnog sistema, u njemu su izraženi osnovni ustavni principi i sam politički oblik određenog društva, koji je složeniji i komplikovaniji u složenim pluralnim državama kao što je Bosna i Hercegovina”, ističe Dodik.

Postojanje pravne države

Pismo je zaključio redovima u kojima je praktično sve probleme s kojima se BiH suočava pripisao upravo Christianu Schmidtu.

“Vi rušite i princip vladavine prava koji podrazumijeva postojanje pravne države koja je potčinjena pravu, i to u totalitetu, što znači da svi akti koje donosi samo država (ne samo Ustav i zakoni) moraju biti pravni, a ne politički i ideološki, a posebno ne ohaerovski. Vi rušite i princip pravne države koja treba da vrši vlast na osnovu sopstvenih zakona, a ne ohaerovskih, građansko – Schmidtovih. Vi rušite i principe ustavnosti i zakonitosti koji su osnovni principi ustavnog sistema svake državne zajednice u kojoj postoji ustav, kao bitni instrumenti ostvarivanja vladavine prava. Vi niste samo neovlašteni građanin Šmit, Vi ste rušitelj velikog kalibra i – molimo Vas, idite kući, ugasite svjetlo”, zaključio je Dodik.

klix