Schmidt najavio da će reagovati ako se političari ne dogovore o novoj vlasti

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt održao je danas vanrednu press konferenciju na kojoj je govorio o formiranju vlade FBiH.Iako se očekivalo, Schmidt danas nije posegnuo za Bonskim ovlastima i promijenio dijelove Ustava FBiH.

Naime, on je danas govorio o tome kako je moguće pronaći rješenje za formiranje vlade.Schmidt je u svom današnjem govoru uglavnom govorio općenito, kako je Federacija BiH zarobljena između dva politička bloka za vlast.

Poručio je da se to može i mora riješiti.”Politike zastrašivanja i etnopodjele neće pomoći da FBiH krene naprijed. Većina ljudi koje sam upoznao spremna je da ide naprijed, samo kada bi im neki političari prestali govoriti da to rade.

Ovaj trenutni zastov ne može potrajati, inače demokratija nema smisla”, istakao je Schmidt.Istakao je da FBiH mora funkcionirati za dobrobit cijele države.”Očekujem da političari dođu do rješenja za prevazilaženje zastoja i što prije formiraju vladu koja ima podršku parlamentarne većine”, naglasio je.

Poručio je da je on spreman da ukoliko ne bude dogovora, on reaguje.”Ovo je zadnji poziv da se političari urazume”, zaključio je.Ipak, nije jasno šta Schmidt ovim želi postići s obzirom da su politički stavovi prilično zakovani i da se ni na koji način ne nazire izlaz iz trenutne situacije.

Parlamentarna većina Osmorke i HDZ-a traži saglasnost SDA-ovog Refika Lende za formiranje vlade. Lendo s druge strane ne želi dati saglasnost za vladu u kojoj nema SDA, Ustav propisuje da je potrebna saglasnost predsjednika i oba potpredsjednika FBiH.Od izbora je prošlo šest mjeseci, a od formiranja rukovodstva FBiH više od mjesec dana.

Da postoji volja politički lideri bi s eveć dogovorili. Trenutno stanje samo dokazuje da Schmidt nije deblokirao FBiH 2. oktobra 2022. već je samo ojačao etnički koncept.Za rješenje nema mnogo opcija. Ili će SDA popustiti, ili će se praviti nova većina ili će Schmidt nametati nove izmjene.

klix.ba