Sarajlijama, koji su razbili sramotnu ploču osuđenom zločincu Mladiću, zakazano ročište: Evo šta piše u optužnici

U srijedu, 6. decembra, će biti održano ročište na Osnovnom sudu Sokolac Odjeljenje Istočno Sarajevo dvojici Sarajlija u vezi sa slučajem razbijanja sramotne spomen ploče ratnom zločincu Ratku Mladiću na Vracama.Podsjetimo, spomen ploča osuđenom ratnom zločincu nalazi se na ulazu u Kanton Sarajevo, a razbijena je 8. januara prošle godine.

Zbog toga su uhapšena dvojica Sarajlija, a sada će se održati ročište.Protiv njih dvojice se vodi krivični predmet zbog krivičnog djela “oštećenje tuđe stvari”.Portal “Avaza” je u posjetu optužnice, prema kojoj se E. G. i E. J. terete se da su se 8. januara 2022. godine na području općine Istočno Novo Sarajevo automobilom marke “Ford Focus” dovezli do naselja Vraca.

U optužnici se navodi da je E. G. izašao iz auta i “upotrebom ručnog malja udario više puta po spomen ploči koju je oštetio, da bi se vratio u vozilo i zajedno s E.J. odvezao u pravcu Kantona Sarajevo”.Poziv na ročište. AvazU optužnici piše da su tako Boračkoj organizaciji Istočno Novo Sarajevo nanijeli štetu od 5.000 KM.

U okviru ovog krivičnog postupka bit će saslušano pet svjedoka, među kojima su dva pripadnika MUP-a KS i jedan pripadnik Policijske stanice Istočno Novo Sarajevo.Podsjetimo, Ratka Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Zbog svega navedenog osuđen je na doživotni zatvor.

Avaz