Sarajevska policija podiže stepen sigurnosti oko Suda BiH, očekuju se Dodikove pristalice

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo danas će pojačati svoje snage na širem području oko zgrade Suda BiH zbog ročišta predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.

Iako zvanične najave nema, operativna saznanja policije govore da bi ispred zgrade državnog suda danas mogao doći veći broj pristalica lidera SNSD-a kako bi mu pružili podršku uoči početka suđenja te izvršili dodatni pritisak na pravosuđe i institucije BiH.Osiguranje prostora iza ograde zgrade Suda BiH vrše pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i sigurno da će i oni biti u pripravnosti.

IZJAŠNJAVANJE O KRIVICI

Počinje sudski proces protiv Milorada Dodika, prijeti mu od pola do pet godina zatvoraSvojim izjavama Dodik je dodatno podgrijao atmosferu potvrdivši da će se odazvati pozivu suda.”Idem da branim Republiku Srpsku, a moja lična sudbina je manje važna i na tu temu ću imati nešto da kažem, biću u prilici, vjerovatno, jednog dana.

Očekujem potpunu degradaciju prava, Ustava BiH, svega što ima smisla u ovom procesu. Republika Srpska će veoma jasno i odlučno odgovoriti na ovu farsu. Mi ćemo provesti nekoliko važnih aktivnosti u tom pogledu i mislim da je ovo prilika da se Republika Srpska oslobodi Sarajeva i BiH”, rekao je.Kaže da je njegov motiv isključivo da upotpuni “taj cirkus” optuživši američkog ambasadora Michaela Murphyja, visokog predstavnika Christiana Schmidta pa sve do sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović.Ročište za izjašnjavanje o krivici je zakazano u 13:00 sati.

klix.ba