Sarajevo solidarno sa Turskom i Sirijom: Vijećnica osvjetljena crvenom bojom, ispisana i poruka

U znak solidarnosti sa narodima Turske i Sirije nakon katastrofalnih zemljotresa koji su danas pogodili ove dvije zemlje i odnijeli hiljade života, sarajevska Vijećnica večeras je osvjetljena crvenom bojom koja simbolizira tursku zastavu.

Na Vijećnici je ispisana i poruka na engleskom jeziku: “Sarajevo stands with people of Turkiye and Syria (Sarajevo stoji uz narod Turske i Sirije op. a.)”.

Podsjećamo, Tursku i Siriju danas je pogodilo nekoliko zemljotresa od kojih su dva, magnitude 7,8 i 7,5 stepeni po Richteru, bili posebno katastrofalni i odnijeli su veliki broj žrtava.

Prema najnovijim informacijama, koje je saopštio Fuat Oktay, potpredsjednik Turske, broj poginulih u zemljotresu porastao je na 1.541 osoba, dok su 9.733 osobe povrijeđene.

Također, prema posljednjim zvaničnim informacijama, broj mrtvih u Siriji povećao se na 970.Strahuje se da će ti brojevi biti značajno veći, s obzirom da je veliki broj ljudi još uvijek zatrpan u ruševinama, a spasioci iz cijelog svijeta užurbano pristižu kako bi bilo spašeno što više unesrećenih.

klix.ba