Samo šest država u Evropi ima jeftinije gorivo od BiH

Hrvatski portal Index.hr objavio je istraživanje o cijenama goriva: Ko se vozi najjeftinije, a ko plaća najskuplji benzin u Evropi?

S prvim danom ratnih djelovanja u Ukrajini počele su drastično rasti i cijene goriva. Do danas nisu obuzdane, a prema svemu sudeći, čekaju nas još teža vremena.

Hrvatska se svrstala u red zemalja s nižim cijenama goriva. Naravno, kad bi cijenu po litru stavili u odnos s prosječnim primanjima, omjer definitivno ne bi išao baš u našu korist, piše Index.

Slično je i sa BiH. Naša, zemlja je sedma najjeftinija po cijenama goriva.

Najjeftiniju cijenu trenutno ima Mađarska, jedina evropska zemlja koja je obuzdala cijenu benzina na manje od 10 kuna. Pritom imajte na umu da je to posljedica državnih subvencija i da cijena vrijedi isključivo za mađarske državljane, piše Index.

U društvu najjeftinijih je i Turska, zemlja u kojoj je još nedavno gorivo bilo izuzetno jeftino. Tu su još zemlje Balkana i Moldavija.

U izuzetno teškoj situaciji je Grčka, čiji građani ne spadaju u bogatije u Evropi, ali zato plaćaju gorivo po cijeni od 17.87 kn/l, ali i osjetno povoljnijih 14.78 kn/l kad je dizel u pitanju, piše Autoklub.

Najskuplje gorivo je u Norveškoj, koja je već debelo ogrezla u elektrifikaciju. Tamošnji građani litru benzina već sada plaćaju 18.90 kn.

U Rusiji se cijene goriva kreću na razini od oko 6 kuna za litru. Kad je, pak, SAD u pitanju, cijena goriva je drastično porasla, ali je i dalje na razini od oko 10-11 kn za litru, što je u evropskim okvirima danas bagatela.

U nastavku pogledajte tabelarni prikaz cijena goriva izraženih u kunama.

Samo šest država u Evropi ima jeftinije gorivo od BiH
Samo šest država u Evropi ima jeftinije gorivo od BiH

izvor : vijesti.ba