Safet Isović – Biografija, Visina, Težina

Ime Safeta Isovića, poznatog bosanskog i jugoslovenskog pevača, povezano je sa sevdalinkama, čijim se izvanrednim izvođenjem i proslavio, i koje su mu do smrti ostale zaštitni znak muzičke karijere.

Safet Isović – biografija 

Safet Isović je rođen 6. januara 1936. godine u mestu Bileća, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, ali je zbog Drugog svetskog rata, morao da napusti svoje rodno mesto, te se nastanio kao izbeglica u Banja Luci, u kojoj je i pohađao osnovnu školu „Šesta pučka škola“.

Po završetku rata, Safet Isović se vratio u rodnu Bileću, gde je završio gimnaziju, a onda je u Trebinju upisao tadašnju višu gimnaziju, pa se po završetku šestog razreda preselio i u Slavonski Brod, da bi nastavio školpvanje u gimnaziji „Zlatko Šnajder“, gde je 1955. godine i maturirao, kao jedan od najboljih učenika.

U vreme rata u Bosni od 1992. do 1995. godine, poznati pevač je bio teško ranjen 1992. godine u svojoj kući u Sarajevu, i ponovoi je morao kao izbeglica da se preseli u Zagreb, ali se nakon kraja rata ponovo vratio u Sarajevo.

Poznati pevač je preminuo 2. septembra 2007. godine, u Sarajevu, a iza sebe je ostavio suprugu Eminu Isović i sina Benjamina, koji je poznat kao vrsni pesnik, i koji je svom ocu i napisao neke od najlepših pesama koje je otpevao.

Muzička karijera Safeta Isovića 

Svoju karijeru pevača sevdalinki, Safet je počeo još za vreme studija u sarajevu, ali se ipak kao zvanična godina početka profesionalne karijere navodi 1956. godina, te je pevač od tada pa do smrti, snimio preko 20 albuma, učestvovao na brojnim festivalima, i prepevao neke od najlepših sevdalinki svih vremena.

  1. godine mladi Safet Isović je nakon audicije Radio Sarajeva za pevača amatera, posle druge prilike i pobede, snimio za radio dve pesme – „Kasno prođoh kraj Morića hana“ i „Kad ja pođem iz Sarajeva grada“, a koje su emitovane upravo na dan oslobođenja Sarajeva 1957. godine.

Svoj prvi solistički koncert, Safet Isović je održao u Beogradu u „Domu sindikata“, 1963. godine, kada je postigao veliki uspeh i počeo karijeru pevača sevdalinki.

Najpoznatije numere koje je u svojoj dugogodišnjoj karijeri snimio ovaj pevač su – „Malenim sokakom ne prolazim više“; „Da sam sjajna mjesečina“; „Zelen lišće goru kiti“ (duet sa Milom Petrovićem); „Jablani se povijaju“; „Kad sretneš Hanku“; „Bosna moja“; „Zelen orah od roda se savija“; „Šta se ovo Bosnom čuje“; „Oj Safete, Sajo Sarajlijo“ (duet sa Nadom Mamulom); „Oči moje kletvom bih vas kleo“; „Sjetuje me majka“; „Pjevaj Bosno pa me razveseli“; „Na mezaru majka plače“; „Šeher grade, Banja Luko mila“; a pre ovih svojih novokomponovanih numera koje su inspirisane sevdalinkama, Safet je otpevao neke od najpoznatijih sevdalinki – „Put putuje Latif-aga“; „Akšam mrače, moj po Bogu brate“; „Haj kakve Ajka, crne oči ima“; kao i „Zmaj od Bosne“; „Vrbas voda, nosila jablana“; „Kolika je šeher Banja Luka“; „Slavuj ptica mala“; kao i „Vozila se po Vrbasu lađa“; „Mujo đogu po mejdanu voda“; „Od sveg’ me je sačuvala majka“; „Moj dilbere“; „Kiša bi pala“; „Dvi planine viš’ Travnika grada“; „ Đul Zulejha“; „Grana od bora, pala kraj mora“; „Djevojka sokolu zulum učinila“; „Mujo kuje konja po mjesecu“, i mnoge druge pesme.