Nedjelja, 22 svibnja, 2022
More
  spot_img

  RUDARI TRAŽE 20 POSTO VEĆE PLAĆE! OČEKUJEMO DA VLADA FBIH ZAUZME STAV PO SVIM NAŠIM ZAHTJEVIMA

  – Sastanak sa predstavnicima Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, Vlade Federacije BiH i Rudnika Banovića bio je sadržajan, ali još nismo postigli dogovor o novom kolektivnom ugovoru – kaže za Faktor Sinan Husić, predsjednik Sindikat radnika rudnika FBiH.

  Naglašava kako su socijalnim partnerima jasno kazali da ne odustaju od zahtjeva da se poveća plaća radnicima u rudnicima.

  – Naš zahtjev je 20 posto, EPBiH u čijem Koncernu posluje sedam rudnika i Rudnik Banovići nude osam posto. Iz EPBiH i Banovića istakli su kako ne mogu poricati da naš zahtjev ima uporište u smislu drastičnog poskupljenja troškova života, ali je pitanje da li mogu zatvoriti finansijsku konstrukciju.

  Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić upoznat će Vladu FBiH na sjednici u četvrtak o ovoj rundi pregovora. Očekujemo da Vlada FBiH zauzme stav po svim našim zahtjevima – istakao je Husić.

  Dodaje kako su u dobroj mjeri približeni stavovi po dvije stavke radne verzije kolektivnog ugovora.

  – Dvadesetak godina pričamo o usaglašavanju strukture platnih razreda i sada su veliki izgledi da se to konačno usvoji. Dalje, očekujemo da i dio koji se odnosi na sistematizaciju radnih mjesta bude uspješno okončan. Novi sastanak je u ponedjeljak, u 12 sati, i tada ćemo na stolu imati i stav Vlade FBiH – rekao je Husić.

  CRNA-HRONIKA.INFO

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci